Preskocit navigáciu

Prešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divízie


Prešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divízie

Na medzinárodnom cvičení ANAKONDA-16 v kasárňach 2. mechanizovanej brigády v meste Zlocienec, neďaleko najväčšieho poľského výcvikového priestoru Drawsko Pomorskie plnia úlohy cvičenia príslušníci štábu prešovskej mechanizovanej brigády, doplnení o zástupcov ďalších súčastí OS SR.
Veliteľ brigády, brigádny generál Martin Stoklasa zdôrazňuje, že cvičenie je veľkou príležitosťou pre príslušníkov štábu získať nové skúsenosti z pôsobenia v medzinárodnom prostredí.
„Pôsobíme v zostave 16. mechanizovanej divízie poľských ozbrojených síl. Po prvej etape, keď sme pri plánovaní protihybridnej operácii získali neoceniteľné skúsenosti z tejto oblasti, v ďalšej časti plníme úlohy obrannej operácie v aliančnej zostave. Úlohou je obrana územia Poľska ako člena NATO podľa článku 5. Washingtonskej zmluvy. Pre náš štáb je veľmi prínosom, že spoločne s ním plnia úlohy aj príslušníci Národnej gardy USA štátu Indiana. Majú neoceniteľné skúsenosti z pôsobenia v medzinárodných operáciách. Výborná spolupráca je s velením poľskej divízie a jej veliteľom, brigádnym generálom Marekom Sokolowskim. Ale aj so ženijným útvarom, ktorý plní úlohy cvičenia spoločne s nami v priestoroch kasární. Všetky získané skúsenosti z cvičenia v Poľsku zúročíme doma na Slovensku už pri jesennom cvičení Slovenský štít a pri plnení úloh v štruktúre národného cieľa mechanizovaná brigáda. Aj z tohto pohľadu je to výborná príležitosť pre veliteľstvo a štáb brigády. Lebo doteraz brigáda nemala možnosť cvičiť a plniť úlohy pod velením nadriadeného stupňa divízia. Je to pre nás dobrá skúsenosť aj vzhľadom na to, že v nasledujúcom roku brigádu čaká certifikácia, “ so spokojnosťou v hlase sumarizuje doterajšie výsledky cvičenia a ich prínos pre veliteľstvo a štáb prešovskej mechanizovanej brigády brigádny generál Stoklasa.
Oceňuje, že úlohy medzinárodného cvičenia sa darí plniť aj vďaka iniciatívnej práci náčelníka Odboru plánovania a riadenia operácií podplukovníka Maroša Kmeca, náčelníka skupiny plánovania kapitána Petra Tvarušku, náčelníka skupiny bojovej podpory kapitána Martina Ocilku, náčelníka logistiky majora Denisa Gábora a mnohých ďalších


Prešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divíziePrešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divíziePrešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divíziePrešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divíziePrešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divízie 2Prešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divízie 2Prešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divízie 2Prešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divízie 2Prešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divízie 3Prešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divízie 3Prešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divízie 3Prešovčania plnia úlohy v zostave poľskej divízie 3

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor a kpt. Michal VAJDA - Dátum: 13.06.2016
Čítanosť: 4645
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share