Preskocit navigáciu

Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”


Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”

Certifikačné cvičenie LIVE SHIELD 2016 konajúce sa v týchto dňoch v Centre výcviku Lešť úspešne pokračuje. Zúčastňuje sa na ňom takmer 900 profesionálnych vojakov reprezentujúcich  11. mechanizovanú prápornú skupinu  (11.mprsk), ako aj  príslušníkov 1. mechanizovanej brigády a jej podriadené útvary. Vyše 300 kusov rôznej vojenskej  techniky a cez 1500 zbraní jasne potvrdzuje, že nejde len o bežné cvičenie.

Zámerom cvičenia je splnenie požadovaných špecifických taktických úloh s cieľom demonštrovať bojovú pripravenosť 11.mprsk na operácie ako súčasť mnohonárodného zoskupenia síl pod velením  NATO. Nnáčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim pripomína, že  súčasné profesionálne prostredie predstavuje mnohé nové výzvy a príležitosti. Medzi najvýznamnejšie z nich patrí schopnosť ozbrojených síl byť interoperabilní s partnermi v NATO a EÚ za účelom  plniť požiadavky, ktoré sú neodmysliteľne späté s bezpečnosťou a obranou záujmov Slovenskej republiky, ako aj naše externé vojenské záväzky.“

Počas troch týždňov intenzívneho poľného výcviku plnia jednotky rôznorodé úlohy, v ktorých musia dokázať svoju profesionalitu, flexibilitu a skúsenosti k dosiahnutiu požadovaných spôsobilostí z taktickej, streleckej a odbornej prípravy jednotlivých druhov vojsk. Toto cvičenie poskytuje značný priestor cvičiacim potvrdiť si správnosť viac ako polročného úsilia a vzájomnej spolupráce  k  úspešnému zvládnutiu úloh v reálnych  podmienkach  zodpovedajúcim súčasnému operačnému prostrediu. 

Verím, že všetky jednotky komponentu 11. mechanizovanej prápornej skupiny svojim profesionálnym prístupom a maximálnym nasadením nadobudnú prostredníctvom cvičenia požadované spôsobilosti a budú prospešné pre budúce nasadzovanie našich príslušníkov pri plnení úloh medzinárodného krízového manažmentu v súlade so štandardami NATO. Naši profesionáli dôstojne reprezentujú Slovenskú republiku a deklarujú jej úsilie podieľať sa na prehlbovaní mieru a upevňovaní bezpečnosti v Európe a vo svete“, povedal  generál Maxim.

Vyvrcholením cvičenia je bojová streľba účelového zoskupenia, ktorá je zároveň rozhodujúcim obdobím prípravy 11. mprsk pred previerkou bojovej pripravenosti formou CREVAL.


Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”Na Slovensku prebieha cvičenie “LIVE SHIELD 2016”

Autor: OOd NGŠ , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 23.06.2016
Čítanosť: 6203
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share