Preskocit navigáciu

Na Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušniny


Na Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušniny

V priestoroch Centra výcviku Lešť špecialisti trenčianskeho Centra výnimočnosti pre oblasť EOD (likvidáciu nevybuchnutej munície) EOD COE v dvoch týždňových kurzoch v priebehu júna vyškolili 32 frekventantov z 13 krajín NATO a PfP.

Vedúci kurzu, starší dôstojník skupiny výcviku kapitán Dušan Harabin približuje, že jeho účastníci z Rakúska, Kanady, Holandska, Belgicka, Dánska, Nórska, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Slovinska, Českej republiky a Slovenska sa školili v Kurze na identifikáciu podomácky vyrábaných výbušnín a ich následnú likvidáciu.

„Najskôr sa oboznámili s teóriou a následne si prakticky vyskúšali zisťovanie a likvidáciu takýchto výbušnín. Posledné vojnové konflikty vo svete ukázali na veľké množstvo podomácky vyrábaných výbušnín, ktoré sa v nich používajú. Majú za následok množstvo ľudských životov. Dajú sa vyrobiť z pomerne lacných a prakticky bežne dostupných zložiek okolo nás. Napríklad aj z niektorých potravinových. Práve preto sú také nebezpečné a je potrebné  vyškoliť špecialistov na ich zisťovanie a následnú likvidáciu,“ hovorí kapitán Harabin, ktorý v roku 2012 absolvoval v USA odborný kurz pre túto oblasť a doteraz sa jej venuje.

Medzi frekventantmi kurzu sú EOD operátori a rôzni špecialisti, ktorí prichádzajú do styku s takýmito výbušninami či už doma, alebo počas zahraničných misií. Nie náhodou. Podomácke vyrábané výbušniny (Homemade explosives) sú v súčasnej dobe veľkou hrozbou pre bezpečnostné zložky po celom svete. Napriek tomu, že predaj jednotlivých prekurzorov na ich výrobu je kontrolovaný, páchatelia neváhajú častokrát siahnuť aj po iných materiáloch a produktoch, miešaním ktorých ohrozujú na živote nielen seba, ale každého, kto sa do kontaktu s takýmito výbušninami môže dostať.

Účastníci kurzu pri svojej činnosti používali rôzne detekčné prístroje a EOD vybavenie. A j s ich pomocou následne celý priestor, kde boli nájdené podomácky vyrábané výbušniny vyčistili a uviedli do pôvodného, bezpečného stavu. Trenčianske Centrum výnimočnosti pre oblasť EOD (likvidáciu nevybuchnutej munície) EOD COE aj takýmto spôsobom ukazuje svoje opodstatnenie a dôležitosť v dnešnom nepokojnom svete. Veď mnohé takéto výbušniny sa používajú aj za našou východnou hranicou, na východe Ukrajiny.


Na Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušninyNa Lešti identifikovali a zneškodňovali podomácky vyrábané výbušniny

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK, EOD COE - Dátum: 24.06.2016
Čítanosť: 4612
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share