Preskocit navigáciu

Medzinárodný deň v Štetíne


Medzinárodný deň v Štetíne

Veliteľstvo mnohonárodného zboru Severo-Východ v Štetíne (Headquaters Corps Multinatinal North-East, alebo HQ MNC NE) malo od začiatku roku 2016 možno najnáročnejšie obdobie v celej svojej takmer 17-ročnej histórii.  Začalo pracovať v novej organizačnej štruktúre, pristúpilo k nemu 10 nových krajín, tabuľkové počty boli navýšené na dvojnásobok, následne prešlo veliteľstvo celou radou cvičení ako Brilliant Eagle, Brilliant Jump, Trident Joust, Brilliant Capability a nakoniec participovalo aj na najväčšom cvičení v regióne, na cvičení Anakonda 2016.

V júni 2016 bolo HQ MNC NE úspešne certifikované na spôsobilosti, ktoré prisľúbili poskytnúť severoatlantickej aliancii ministri obrán zakladajúcich krajín na NATO samite vo Walese. Po dňoch, nociach a víkendoch strávených v práci a na cvičeniach sa vedenie rozhodlo posilniť medzinárodnú atmosféru a stmeliť národy veliteľstva spoločným medzinárodným dňom, ktorý sa konal 23. júna  v Štetíne.

Medzi 23 krajinami bolo Slovensko zastúpené podplukovníkom Schoberom, majormi Rubaninským,  Kožom, Peterkom, Fedoršom a Markom s rodinami. Vďaka patrí Ministerstvu obrany SR a Veľvyslanectvu SR vo Varšave za poskytnutie propagačných materiálov.  

Nápad pripraviť spoločné jedlo, pri ktorom svoje kuchárske sily spojili Slováci, Maďari a Česi, podčiarkol multikultúrnu dimenziu podujatia. Výsledný guláš stál za to a určite potešil nejedného gurmána. Slovenské gazdinky neostali nič dlžné svojmu menu vychýrených pekárok a pripravili tradičné koláče z kysnutého cesta, ale aj obľúbené zákusky, ktoré rýchlosťou blesku mizli z nášho stola.

Na svoje si prišli aj obľúbenci slanej kuchyne, ktorí ocenili vysokú kvalitu našich syrových výrobkov privezených priamo zo salaša. Kulinárske delikatesy mohli spojiť s ochutnávkou chutných slovenských vín.

Nechýbali ani slovenské symboly ako valaška, rapkáč a ľudový kroj, ktoré poskytol podplukovník Schober zo svojej súkromnej zbierky. Mnohí účastníci medzinárodného dňa sa vracali k slovenskému stánku viackrát, alebo prichádzali noví na základe dobrých referencií. Niet pochýb, že sa podarilo reprezentovať Slovensko v tom najlepšom svetle a na veliteľstve mnohonárodného zboru v Štetíne sa aj zásluhou slovenskej komunity zrodila nová tradícia.


Medzinárodný deň v Štetíne Medzinárodný deň v Štetíne Medzinárodný deň v Štetíne Medzinárodný deň v Štetíne Medzinárodný deň v Štetíne Medzinárodný deň v Štetíne Medzinárodný deň v Štetíne Medzinárodný deň v Štetíne Medzinárodný deň v Štetíne Medzinárodný deň v Štetíne

Autor: HQ MNC NE mjr. Ing. Martin RUBANINSKÝ , Foto: mjr. Ing. Milan PETERKA - Dátum: 27.06.2016
Čítanosť: 4895
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share