Preskocit navigáciu

Spoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi Tatrami


Spoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi Tatrami

V priestoroch Krpáčova pod Nízkymi Tatrami a v niektorých ďalších lokalitách v Brezne a Osrblí sa v dňoch 27. júna až 1. júla uskutočnil Národný kooperačný výcvik psovodov a služobných psov ozbrojených zborov a Vojenskej polície. Riadiaci výcviku hlavný kynológ MO SR a vedúci oddelenia kynológie Odboru výcviku a kynológie Vlkanová-Hronsek Vojenskej polície major Peter Šoltés zdôrazňuje, že na výcviku sa zúčastňujú zástupcovia nielen rezortu obrany, ale aj vnútra a spravodlivosti. „Teda všetkých, ktoré na Slovensku využívajú pri svojej činnosti psovodov a psov. V tomto roku sa na výcviku zúčastňujú aj zástupcovia českej Vojenskej polície. Celkovo 56 psovodov a 70 psov.“

Služobné psy boli rozdelené do troch skupín podľa spôsobu ich využitia. Na všestranné (hliadkové, strážne, všestranné, obranárske), špeciálne na detekciu otravných a psychotropných látok a na detekciu výbušnín. Psovodi so svojimi psami plnili rôznorodé úlohy. V mnohých typov prostredia. Nielen v okolí horského hotela Hydro Krpáčovo, v priestoroch nepoužívaného hotela Junior v tej istej lokalite, biatlonového areálu Osrblie, ale aj v objektoch autobusovej a vlakovej stanice v Brezne, tamojšieho gymnázia, Sírius Klubu či bývalej mliekarne. Aby čo najlepšie preverili svoje zručnosti. Plnili úlohy najmä pri prieskume terénu, nájdení a označení páchateľov. Za denného svetla i v noci.

Podľa majora Šoltésa veľmi prospešná pre všetkých účastníkov výcviku bola aj výmena skúseností, ktoré získali pri svojej doterajšej činnosti. Ale i výmena figurantov, vzoriek na špeciálne práce z jednotlivých rezortov. So spoločným výcvikom je spokojný aj hlavný kynológ českej Vojenskej polície kapitán František Hanslík, ktorý má skúsenosti aj z pôsobenia v operácii ISAF v Afganistane. „Je to pre nás výborná možnosť výmeny skúseností, postupov pri plnení úloh v neznámom prostredí pre našich psovodov a psov. Je dobré, že úlohy plnia v zmiešaných tímoch. Lebo v prípade potreby môžu byť nasadení spoločne na riešenie úloh. Mňa osobne najviac zaujal priestor opusteného hotela, ktorý poskytuje doslova ideálne podmienky pre rôznorodý výcvik. Už sa tešíme na spoločnú prípravu s psovodmi slovenskej vojenskej polície v našich českých výcvikových zariadeniach,“ hovorí kapitán Hanslík.

Medzi psovodmi bolo aj niekoľko žien. Napríklad aj rotná Ivana Pellegrini z oddelenia kynológie Odboru výcviku a kynológie Vlkanová-Hronsek so svojim belgickým ovčiakom Čertom. Ten svojmu menu nezostal nič dlžný a poriadne potrápil prítomných figurantov.


Spoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi TatramiSpoločný výcvik psovodov zo Slovenska a Čiech pod Nízkymi Tatrami

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 01.07.2016
Čítanosť: 4115
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share