Preskocit navigáciu

Tankové dni Laugaricio sa vydarili


Tankové dni Laugaricio sa vydarili

Neďaleko Trenčianskych Stankoviec sa prvé dva júlové dni uskutočnil už štvrtý ročník Tankových dní Laugarício, v tomto roku aj ako Deň s Pozemnými silami OS SR. Podujatie sa konalo pod záštitou ministra obrany SR Petra Gajdoša a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Minister obrany poznamenal, že tak ako majú vzdušné sily svoj sviatok SIAD na Sliači, budujú ho aj pozemné sily práve na tankových dňoch Laugarício.

Peter Gajdoš zdôraznil, že považuje za dôležité približovať aj takouto atraktívnou formou verejnosti významné vojenské historické udalosti. Aj to je podľa neho jedna z ciest, ako podporiť zvyšovanie vlastenectva a branného povedomia našich občanov.

Na podujatí sa zúčastnil aj predseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko, 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko, veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Ondřej Novosad, veliteľ pozemných síl Armády Českej republiky generálmajor Ján Gurník, bývalý náčelník Generálneho štábu generálporučík v. v. Peter Vojtek a mnoho ďalších hostí.

Slávnostný výstrel zo samohybnej húfnice Sexton a 122 mm húfnice D30 odštartoval pred zrakmi tisícok návštevníkov zo Slovenska i blízkej Moravy vydarené podujatie, ktoré zaujalo nielen milovníkov vojenskej techniky. Zástupcovia Klubov vojenskej histórie nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Rakúska predviedli mnohé raritné kusy vojenskej techniky, ktorá sa používala vo vojenských konfliktoch. A to nielen počas druhej svetovej vojny, ale aj prvej. Preto pozornosť pútala aj replika nemeckého tanku z tohto obdobia. Počas hlavnej ukážky, ktorá pripomenula Operáciu Carussel z druhej svetovej vojny v Pobaltí sa prezentovali členovia Klubov vojenskej histórie a košickej historickej leteckej skupiny. Vojenský život návštevníkom priblížili aj vojenské tábory jednotlivých armád.

V tomto roku sa na podujatí vo veľkej miere prezentovali aj ozbrojené sily, najmä pozemné. Nielen statickými ukážkami techniky, ktorú používajú, ale aj zaujímavou ukážkou svojej činnosti. V nej prezentovali úspešný zásah príslušníci nitrianskeho mechanizovaného práporu, seredského ženijného práporu aj práporu ISTAR. Svoju techniku divákom predstavili aj príslušníci českých pozemných síl, nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády či Vojenskej polície. Vojenskí policajti predviedli aj ukážku zo svojej činnosti. Organizátori z Klubu vojenskej histórie Laugarício Ľudovít Francl a Marián Simeon neskrývali svoju spokojnosť z vydareného podujatia neďaleko Trenčína.


Tankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydariliTankové dni Laugaricio sa vydarili

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 04.07.2016
Čítanosť: 6100
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share