Preskocit navigáciu

Náčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v Trebišove


Náčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v Trebišove

V trebišovských kasárňach sa v stredu 6. júla za účasti náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Milana Maxima uskutočnil nástup príslušníkov ozbrojených síl SR vyčlenených pre Bojovú skupinu Európskej únie krajín V4.

Počas slávnostného nástupu generál Maxim, pred nastúpenými jednotkami, vyslovil  skutočnosť, že príslušníci bojovej skupiny sú  profesionáli reprezentujúci vysoko agilnú vojenskú zložku, ktorí  svojou kvalitne odvedenou prácou  zviditeľnili spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky v rámci celej Európskej únie (EÚ).  Ozbrojené sily Slovenskej republiky svojim pôsobením v operáciách medzinárodného krízového manažmentu napĺňajú záväzky voči svojim partnerom a  tým plnoprávne prezentujú členstvo v európskych a transatlantických štruktúrach. V závere príhovoru náčelník GŠ OS SR pripomenul,  že „sme jednotný tím so spoločným cieľom, ktorý spájajú rovnaké hodnoty“.  Zároveň prítomným poďakoval za ich profesionalitu a zodpovednosť počas príkladného plnenia úloh.

Koncepcia tzv. bojových skupín EÚ (EU Battlegroup) zohráva významnú úlohu v rámci Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky súčasťou ktorej je tzv. Európska bezpečnostná a obranná politika (European Security and Defence Policy). Bojové  skupiny EÚ predstavujú kontingent síl rýchlej reakcie vybavených a vycvičených tak, aby ich bolo možné nasadiť  na strategickú vzdialenosť do 6000 km okolo Bruselu. Polročnému pohotovostnému režimu bojovej skupiny EÚ krajín V4 použiteľných v prípade potreby  kdekoľvek vo svete, predchádza náročná príprava.

Nasadenie jednotiek bojovej skupiny slúži na stabilizáciu, rekonštrukciu a poradenstvo tretím krajinám, prevenciu konfliktov, evakuačné operácie a asistenčné úlohy humanitárnym operáciám a napokon separáciu znepriatelených strán konfliktu.


Náčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v TrebišoveNáčelník Generálneho štábu OS SR na slávnostnom nástupe v Trebišove

Autor: OOd NGŠ , Foto: MO SR, 21. zmpr - Dátum: 06.07.2016
Čítanosť: 5048
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share