Preskocit navigáciu

Prvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravy


Prvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravy

„Želám vám, aby ste boli po 30 septembri na seba hrdí, aby boli na vás hrdé vaše rodiny aj naše ozbrojené sily,“ prihovoril sa v stredu 6. júla v Sieni cti a slávy martinského Práporu výcviku náčelník štábu Pozemných síl Ozbrojených síl SR plukovník gšt. Karol Navrátil 37-mim ženám a mužom, ktorí premiérovo nastúpili na 12-týždňovú dobrovoľnú vojenskú prípravu (DVP).
Spolu 13 žien a 24 mužov ráno po príchode do martinských kasární podpísalo Dohodu o dobrovoľnej vojenskej príprave. Týmto aktom boli zároveň vymenovaní do hodnosti vojak 1. stupňa a ustanovení do funkcie vojak dobrovoľnej vojenskej prípravy. Po tom, ako zdravotníci preverili prípadné zmeny ich zdravotného stavu, ktorý by mohol nastať po predchádzajúcich prehliadkach v príslušných nemocniciach, ich veliteľ jednotky DVP kapitán Martin Kováč privítal v ubytovacích priestoroch. Po vydaní celodennej stravy sa presunuli do Multifunkčnej zásobovacej základne Západ v Nemšovej, kde ich vystrojili spolu 43 druhmi výstrojných súčastí - od uniforiem až po športový úbor. Inštruktori výcviku vojakov po návrate do Martina rozdelili do izieb po troch, prípadne po štyroch. S tým, že jedno krídlo poschodia je ženské a druhé mužské.
Kpt. Kováč avizoval, že vojakov čaká spolu 9 týždňov základného vojenského výcviku a 3 týždne odborného výcviku. Napríklad 73 hodín bude venovaných streleckej príprave, 26 hodín radiačnej chemickej a biologickej ochrane či 70 hodín telesnej príprave. Po úspešnom absolvovaní DVP bude 30. septembra slávnostné vyradenie vojakov DVP spojené s ich povýšením do hodnosti vojak 2. stupňa.
„Záveru prvého dňa predchádzalo strihanie, uloženie vecí do skriniek a večierka bola o 21.30. Dozorný jednotky zapískal budíček vo štvrtok 7. júla ráno o 5,30. Všetci vojaci DVP sú zdraví a v poriadku, takže predpoludním začíname bezpečnostnými a právnymi seminármi. Po už normálnom teplom obede budú popoludní pod velením inštruktorov výcviku prebiehať úvodné štyri hodiny poradovej prípravy,“ uviedol kpt. Kováč.


Prvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravyPrvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravyPrvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravyPrvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravyPrvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravy 2Prvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravy 2Prvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravy 2Prvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravy 2Prvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravy 3Prvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravy 3Prvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravy 3Prvý deň dobrovoľnej vojenskej prípravy 3

Autor: Pavol Vitko - MOSR , Foto: autor - Dátum: 07.07.2016
Čítanosť: 5267
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share