Preskocit navigáciu

Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan


Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan

V sobotu 9. júla 2016 si príslušníci slovenského kontingentu operácie Resolute Support v Afgánskom Kábule precvičili streľbu z ručných zbraní. Išlo už v poradí o druhé takéto zamestnanie, ktoré je predovšetkým určené na udržanie si spôsobilostí použiť zbraň v situácii, ktorú si nikto z nás neželá, avšak v Afganistane môže kedykoľvek nastať a bude si vyžadovať okamžité rozhodnutie a presnosť.
No tento deň nezačal štandarde objasnením organizácie zamestnania a poučením, ale začal pietnou spomienkou na prvú obeť OS SR v Afganistane. Presne v tento deň pred tromi rokmi (9.7.2013 približne v 12.15 hod. miestneho času) bol zabitý čatár Daniel Kavuliak (35 r.) na základni v Kandaháre. Spolu s ním boli ťažko zranení dvaja a ľahko štyria ďalší naši vojaci. Na týchto našich vojakov spustil paľbu z guľometu zo strážnej veže na afganskom letisku Kandahár príslušník ANA a to bez akéhokoľvek varovania. Streľba bola vedená zozadu, zo vzdialenosti asi 30 metrov.
Kavuliak slúžil v Prápore okamžitej reakcie Martin (neskôr 11.mpr Martin), kde zastával funkcie pancierovníka a zástupcu veliteľa družstva. Okrem misie ISAF sa zúčastnil aj misie UNFICYP na Cypre. Rozkazom ministra obrany bol Kavuliak in memoriam povýšený na rotného. Zároveň mu bolo udelené najvyššie rezortné vyznamenanie Pamätná medaila ministra obrany I. stupňa.

Všetkým našim vojakom, ktorí padli v misiách patrí vďaka, úcta a česť!


Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS AfganistanPietna spomienka a streľby SLOVCON RS AfganistanPietna spomienka a streľby SLOVCON RS AfganistanPietna spomienka a streľby SLOVCON RS AfganistanPietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 2Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 2Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 2Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 2Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 3Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 3Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 3Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 3Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 4Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 4Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 4Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 4Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 5Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 5Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 5Pietna spomienka a streľby SLOVCON RS Afganistan 5

Autor: RS SLOVCON , Foto: autor - Dátum: 11.07.2016
Čítanosť: 4831
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share