Preskocit navigáciu

Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania


Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania

Spolupráca bezpečnostných a záchranárskych zložiek je v rámci domáceho krízového manažmentu nevyhnutná a každé spoločné cvičenie zvyšuje ich pripravenosť. Zhodnotil to minister obrany SR Peter Gajdoš po tom, ako dnes navštívil na cvičisku v Devičanoch cvičenie Nový horizont 2016. Ozbrojené sily SR, Vojenská polícia, príslušníci zložiek rezortu vnútra a Slovenského Červeného kríža si v rámci neho precvičili spoločné reakcie na krízové situácie nevojenského charakteru.
V rámci Nového horizontu 2016 si dnes viac ako 230 cvičiacich vyskúšalo napríklad prípravu, budovanie a ochranu tábora, do ktorého dočasne premiestnili obyvateľov z ohrozených obcí. Použili pritom viac ako 50 kusov techniky a cca 20 kontajnerov na vybudovanie centra riadenia evakuácie civilných osôb.
"Vojaci sú pripravovaní na boj. Na cvičení Nový horizont mali ale možnosť vidieť inú stránku veci a tou je pomoc, či už iným vojakom, alebo civilnému obyvateľstvu. A toto je jedna z rozhodujúcich asistenčných úloh – pomáhať obyvateľstvu. Vojaci mali možnosť vidieť, ako sa jednotlivé zložky pripravujú na spoločnú činnosť a akým dielom môžu pomôcť oni,“ pripomenul náčelník generálneho štábu generál Milan Maxim.
Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko ocenil, že si mohol pozrieť, ako v praxi vyzerá súčinnosť jednotlivých zložiek rezortov, ktoré patria do kompetencie branno-bezpečnostného výboru. „Našou úlohou je vytvárať legislatívne a iné podmienky na to, aby náš bezpečnostný systém fungoval. Aj toto cvičenie ukázalo, že spolupráca medzi jednotlivými zložkami je veľmi potrebná. Som rád, že bolo vidieť, že súčinnosť medzi nimi funguje,“ povedal.
Veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR generálmajor Ondřej Novosad zhodnotil, že všetky zložky splnili stanovené úlohy cvičenia. „Tými hlavnými cieľmi bolo dosiahnuť koordináciu, zabezpečiť pevné velenie pri plnení asistenčných úloh nevojenského ohrozenia a spoločne zabezpečiť obranu a bezpečnosť v regióne, kde sme plnili úlohy,“ povedal.
„Dnes ste mali možnosť vidieť úzku spoluprácu a súčinnosť ozbrojených síl s ostatnými bezpečnostnými a záchranárskymi zložkami, pretože ich spolupráca je v prípade krízovej situácie nevyhnutná. Takéto medzirezortné cvičenia sú tým najlepším spôsobom, ako si môžu zladiť svoje postupy v takmer reálnych podmienkach. Budeme v nich určite pokračovať,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň pripomenul, že Nový Horizont je súčasťou série cvičení Slovak Shield 2016, v rámci ktorého si vojaci počas roka precvičia kompletnú reakciu na eskaláciu konfliktu, a to z mierového stavu až po vojnový.

Séria cvičení Slovenský Štít 2016 na jeseň vyvrcholí precvičením reakcie na priame vojenské napadnutie Slovenskej republiky cudzou mocou, kde sa preverí schopnosť plánovať a riadiť operácie mechanizovanej brigády vysokej intenzity v podmienkach moderného bojiska. Na cvičení sa zúčastnia aj jednotky z krajín V4 a nášho strategického partnera zo Spojených štátov amerických.


Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávaniaCvičenie Nový Horizont splnilo očakávaniaCvičenie Nový Horizont splnilo očakávaniaCvičenie Nový Horizont splnilo očakávaniaCvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 2Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 2Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 2Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 2Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 3Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 3Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 3Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 3Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 4Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 4Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 4Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 4Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 5Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 5Cvičenie Nový Horizont splnilo očakávania 5

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 14.07.2016
Čítanosť: 5643
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share