Preskocit navigáciu

Minister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak Warthog


Minister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak Warthog

Medzinárodné cvičenia sú tým najlepším spôsobom pre zladenie spôsobilostí príslušníkov Ozbrojených síl SR s vojakmi iných krajín, čo je veľmi dôležité pre zabezpečenie kolektívnej obrany v zmysle článku 5 Washingtonskej zmluvy. Uviedol to minister obrany SR Peter Gajdoš, ktorý sa dnes zúčastnil na letisku Sliač na spoločnom slovensko-americkom cvičení Slovak Warthog 2016.

„V rámci cvičenia si vojaci precvičili spoločnú letovú bojovú činnosť, navádzanie lietadiel na ničenie pozemných cieľov, vrátane súčinnosti a podpory jednotiek pozemných síl. Súčasťou je aj výcvik príslušníkov práporu ISTAR v poľných podmienkach so zameraním na prieskum, sledovanie a určovanie cieľov,“ vysvetlil šéf rezortu obrany s tým, že koordinácia vzdušných a pozemných síl je pri každej bojovej operácii veľmi dôležitá z hľadiska vzájomného pôsobenia v boji. Zároveň ocenil dlhoročnú nadštandardnú spoluprácu Ozbrojených síl SR s Národnou gardou Indiana.

„My vítame každú výcvikovú príležitosť, kedy môžeme precvičiť našich vzdušných navádzačov,“ zdôraznil 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genmjr. Pavel Macko s tým, že ide o prvé takéto väčšie spoločné cvičenie v tomto roku a na jeseň budú pokračovať ďalšie. „Najdôležitejšie na tomto cvičení je precvičovanie podrobnej koordinácie medzi navádzačmi týchto leteckých prostriedkov, medzi pilotmi jednotlivých krajín, precvičenie si napríklad tankovania vo vzduchu a súčinnosť s pozemnými jednotkami,“ povedal.

Veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR genmjr. Miroslav Korba doplnil, že cvičenie Slovak Warthog bolo dlhodobo plánované a vzdušné sily v ňom obstáli a potvrdili, že sú schopné adaptovať sa na dané podmienky. „Spoločne prebiehala už predletová príprava a piloti rozoberali jednotlivé manévre,“ vysvetlil.

Ako uviedol americký charge d´affaires Liam Wasley toto súčinnostné cvičenie je veľmi dôležité pre demonštráciu podpory členských štátov NATO. A taktiež nadväzuje na budovanie partnerstva medzi Národnou gardou štátu Indiana, ktoré trvá už viac ako 20 rokov. Plukovník Kyle Noel, veliteľ 122. stíhacieho krídla Národnej gardy Indiana doplnil, že tento výcvik, ktorý je súčasťou operácie „Atlantic Resolve“ slúži na to, aby Aliancia zvýšila svoju schopnosť zabezpečiť súčinnosť spojencov a partnerov NATO. „Tým demonštrujeme náš záväzok posilniť bezpečnosť a stabilitu v Európe,“ povedal.

Cvičenie Slovak Warthog 2016 sa na Slovensku koná od 6. júla do 2. augusta 2016. V rámci neho si slovenskí vojaci spolu s príslušníkmi Národnej gardy štátu Indiana USA precvičujú spoločnú letovú činnosť, ale aj ďalšie viaceré druhy spôsobilostí. Príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia Žilina a príslušníci Národnej gardy štátu Indiana napríklad v rámci cvičenia navádzajú slovenské lietadlá L-39 a americké lietadlá A-10C Thunderbolt na pozemné ciele.


Minister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak WarthogMinister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak WarthogMinister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak WarthogMinister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak WarthogMinister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak Warthog 2Minister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak Warthog 2Minister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak Warthog 2Minister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak Warthog 2Minister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak Warthog 3Minister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak Warthog 3Minister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak Warthog 3Minister obrany s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu navštívili cvičenie Slovak Warthog 3

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 27.07.2016
Čítanosť: 7910
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share