Preskocit navigáciu

Vojenskí a policajní pyrotechnici likvidovali nevybuchnutú muníciu


Vojenskí a policajní pyrotechnici likvidovali nevybuchnutú muníciu

Špecialisti z Národného centra EOD a RCHBO Nováky a pyrotechnici z Krajského riaditeľstva Policajného zboru Banská Bystrica v stredu 27. júla vo vyčlenených priestoroch Centra výcviku Lešť likvidovali nevybuchnutú muníciu z druhej svetovej vojny.
Likvidáciu leteckých bômb či delostreleckých granátov zároveň využili na výskumné účely. „Pri bežnom odpale by bol rozlet črepín až do kilometra. Špeciálnymi postupmi, ktoré overujeme, sa nebezpečný priestor zredukuje na niekoľko desiatok metrov. Má to mimoriadny význam napríklad vtedy, ak je nevyhnutné nevybuchnutú muníciu zlikvidovať priamo v zastavaných priestoroch,“ vysvetlil major Peter Bezdek, náčelník strediska rozvoja spôsobilostí z nováckeho národného centra. Pokusy robia už od roku 2010. Predtým to však bolo na zaistenej skladovanej munícii so známou konštrukciou. Aj na viacerých medzinárodných vojenských konferenciách EOD sa stretli s oponentúrou, že výskum by bol ešte kvalitnejší, keby ho rozšírili o likvidáciu munície, ktorej konštrukcia nemusí byť presne definovateľná, respektíve sa mohli vekom mohli zmeniť jej vlastnosti. „Skrátka tak, ako to býva pri ostrom nasadení,“ povedal rotmajster Michal Mieres, ktorý má ako špecialista na likvidáciu nevybuchnutej munície (EOD) skúsenosti aj z nasadenia v Afganistane.
V rámci medzirezortnej spolupráce nájdenú nevybuchnutú muníciu poskytli vojakom pyrotechnici policajného zboru. „Naposledy sme zaisťovali nevybuchnutú delostreleckú muníciu z druhej svetovej vojny z poľa neďaleko Zvolena v utorok 26. júla, ktorú sme na druhý deň zlikvidovali na Lešti spolu so špecialistami EOD z Novák v rámci ich výskumného programu, “ konštatoval pyrotechnik Policajného zboru nadporučík Ladislav Blcha.


Vojenskí a policajní pyrotechnici likvidovali nevybuchnutú muníciuVojenskí a policajní pyrotechnici likvidovali nevybuchnutú muníciuVojenskí a policajní pyrotechnici likvidovali nevybuchnutú muníciuVojenskí a policajní pyrotechnici likvidovali nevybuchnutú muníciuVojenskí a policajní pyrotechnici likvidovali nevybuchnutú muníciu 2Vojenskí a policajní pyrotechnici likvidovali nevybuchnutú muníciu 2Vojenskí a policajní pyrotechnici likvidovali nevybuchnutú muníciu 2

Autor: Pavol Vitko - MOSR , Foto: autor - Dátum: 01.08.2016
Čítanosť: 5401
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share