Preskocit navigáciu

Generál Maxim súčasťou púte na poľskú Horu Grabarka


Generál Maxim súčasťou púte na poľskú Horu Grabarka

Na základe pozvánky Jeho Preosvietenosti biskupa Juraja, pravoslávneho ordinára poľských ozbrojených síl a zborov, príslušníci Ozbrojených síl SR na čele s náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálom Milanom Maximom v dňoch 17. - 19. augusta absolvovali púť na horu Grabarka v Poľskej republike.
Slovenskú delegáciu privítal náčelník Generálneho štábu poľských ozbrojených síl generál Mieczysław Gocuł. Počas trojdňovej návštevy navštívili slovenskí pútnici kláštor na hore Grabarka, kde sa zoznámili s históriou a súčasnosťou tohto najväčšieho pútnického miesta v Poľsku, zúčastnili sa svätej liturgie, či náročnej trinásťkilometrovej púte, na ktorú sa slovenská delegácia vydala spoločne s príslušníkmi poľských, českých, ukrajinských a litovských ozbrojených síl. Pútnici sa počas púte striedali pri nesení veľkého dreveného kríža. Na kríži je umiestnený štítok, ktorý bude pripomínať účasť slovenských vojakov na tejto púti.
Hora Grabarka je najvýznamnejším kultovým a pútnickým miestom pravoslávnej cirkvi v Poľsku. Hora nesie tiež názov – hora krížov, viery a zázrakov vo východnom Poľsku.


Generál Maxim súčasťou púte na poľskú Horu Grabarka Generál Maxim súčasťou púte na poľskú Horu Grabarka Generál Maxim súčasťou púte na poľskú Horu Grabarka

Autor: OOd NGŠ , Foto: ÚEPS - Dátum: 23.08.2016
Čítanosť: 4567
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share