Preskocit navigáciu

Slovak Hawk úspešne dospel do finále


Slovak Hawk úspešne dospel do finále

V dňoch 15. až 25. augusta prebiehal v priestoroch taktického krídla Sliač spoločný medzinárodný výcvik Slovak Hawk 2016. Podľa slov zástupcu veliteľa taktického krídla podplukovníka Martina Kuterku od roku 2007, keď začala spolupráca s britskou 100. letkou RAF (Royal Air Force) Leeming, prešla veľkým kvalitatívnym posunom. Po niekoľkoročnej prestávke pokračovala v minulom roku.
„Pre našich pilotov predstavuje veľký prínos vo vedení manévrových vzdušných bojov. Nielen čo sa týka samotného lietania, ale aj predletovej prípravy či dôkladného poletového rozboru. Celej metodiky. Tento rok pokračujeme s výcvikom našich inštruktorov. Tí získajú kvalifikáciu školiť ďalších našich pilotov na manévrový vzdušný boj dvaja verzus jeden. Prvým slovenským inštruktorom bude major Ján Kurtík, ktorý pôsobí ako náčelník letovej operačnej skupiny. To je vlastne aj hlavným cieľom Slovak Hawk 2016,“ konštatuje podplukovník Kuterka.
Major Kurtík má na svojom konte vyše tisíc nalietaných hodín. Predovšetkým na lietadlách L-39 a MiG-29. Už pred rokom získal prvé skúsenosti s britskými lietadlami Hawk. Pochvaľuje si spoluprácu s britskými inštruktormi, ktorí majú bohaté letové skúsenosti a dokonale prepracovanú celú metodiku manévrového vzdušného boja. Veliteľ 100. letky RAF W/C Andy Wright ocenil výbornú spoluprácu počas cvičenia Slovak Hawk 2016 so slovenskou stranou, ktorá príslušníkom jeho letky zaisťuje úplné zabezpečenie činnosti troch lietadiel Hawk a príslušného letového a technického personálu. „Ide o odovzdávanie skúseností medzi príslušníkmi letectiev armád NATO. Naša letka a jej inštruktori takto pomáhajú mnohým armádam Aliancie. V poslednom období sú to práve slovenské vzdušné sily,“ zdôrazňuje Veliteľ 100. letky RAF W/C Andy Wright.
Veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Miroslav Korba počas prijatia veliteľa 100. letky RAF W/C Andyho Wrighta vyjadril presvedčenie, že obojstranne prospešná spolupráca medzi RAF a slovenskými vzdušnými silami bude pokračovať aj v budúcnosti.


Slovak Hawk úspešne dospel do finále1Slovak Hawk úspešne dospel do finále1Slovak Hawk úspešne dospel do finále1Slovak Hawk úspešne dospel do finále1Slovak Hawk úspešne dospel do finále2Slovak Hawk úspešne dospel do finále2Slovak Hawk úspešne dospel do finále2Slovak Hawk úspešne dospel do finále2Slovak Hawk úspešne dospel do finále3Slovak Hawk úspešne dospel do finále3Slovak Hawk úspešne dospel do finále3Slovak Hawk úspešne dospel do finále3Slovak Hawk úspešne dospel do finále4Slovak Hawk úspešne dospel do finále4Slovak Hawk úspešne dospel do finále4Slovak Hawk úspešne dospel do finále4Slovak Hawk úspešne dospel do finále5Slovak Hawk úspešne dospel do finále5Slovak Hawk úspešne dospel do finále5Slovak Hawk úspešne dospel do finále5Slovak Hawk úspešne dospel do finále6Slovak Hawk úspešne dospel do finále6Slovak Hawk úspešne dospel do finále6Slovak Hawk úspešne dospel do finále6Slovak Hawk úspešne dospel do finále7Slovak Hawk úspešne dospel do finále7Slovak Hawk úspešne dospel do finále7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 24.08.2016
Čítanosť: 4419
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share