Preskocit navigáciu

Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov


Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov

V priestoroch kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Badíne pri Banskej Bystrici sa od 5. do 9. septembra uskutočnilo pod vedením Ordinára OS a OZ SR Mons. Františka Rábeka synodálne zhromaždenie Ordinariátu.
Biskup Rábek zdôraznil, že Ordinariát pôsobí v OS a OZ SR už štrnásty rok. Prešiel za tento čas určitou cestou, získal skúsenosti. Preto jedným z cieľov Synody je vyhodnotiť tieto skúsenosti. Pozitívne i negatívne. A hľadať na ich základe cestu, ako v ďalšom období efektívnejšie a lepšie plniť svoje úlohy, poslanie. „Synoda poskytuje výbornú príležitosť na stretnutie vlastne všetkých zložiek Ordinariátu. Sú tu nielen kňazi, ale aj zástupcovia vojakov, policajtov, príslušníkov väzenskej a justičnej stráže, colníkov, hasičov a záchranárov. Týždeň v Badíne prežili spoločne pri diskusiách a hľadaní východísk. S radosťou môžem konštatovať, že majú o dianie a ďalšie smerovanie Ordinariátu záujem,“ poznamenal Mons. Rábek.
Z vlaňajších diskusií a práce Synody vznikol súhrn tém, ktoré dostali svoje zhmotnenie vo vydaní príručky Instrumentum Laboris. Definuje situáciu, v ktorej sa nachádza služba Ordinariátu a načrtáva jeho ďalšie smerovanie v štyroch hlavných témach: život pôsobenie kňazov, kresťanská formácia členov Ordinariátu, budovanie farského a ordinariátneho spoločenstva, pastoračná starostlivosť o rodiny a laický apoštolát členov Ordinariátu.
Príručka je v súčasnosti podkladom pre finálnu diskusiu Synody. Z nej vznikne súbor záverečných dokumentov Synody, ktoré budú mať úroveň partikulárneho práva Ordinariátu. Čiže po schválení Ordinárom budú záväzným cirkevným zákonom pre členov Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR. „Najviac oceňujem živý záujem laikov o dianie a ďalšie smerovanie Ordinariátu, ktoré vyjadrili svojím aktívnym prístupom k tvorbe a pripomienkovaniu materiálov Synody“ spokojne skonštatoval Mons. Rábek. Na rokovaní Synody v Badíne sa zúčastnil aj generálny duchovný Ústredia ekumenickej pastoračnej služby (EPS) v OS SR a OZ SR plukovník Mgr. Marian Bodolló. Aj tento moment ukázal na pozitívny trend spolupráce Ordinariátu a EPS v našich ozbrojených zložkách.


Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakovSynoda aj o starostlivosti o rodiny vojakovSynoda aj o starostlivosti o rodiny vojakovSynoda aj o starostlivosti o rodiny vojakovSynoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 2Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 2Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 2Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 2Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 3Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 3Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 3Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 3Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 4Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 4Synoda aj o starostlivosti o rodiny vojakov 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 09.09.2016
Čítanosť: 4901
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share