Preskocit navigáciu

Náčelník GŠ OS SR rokoval v Splite na konferencii vojenského výboru NATO


Náčelník GŠ OS SR rokoval v Splite na konferencii vojenského výboru NATO

V dňoch 16. – 18. septembra sa náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim s delegáciou zúčastnil zasadania Vojenského výboru NATO v Splite.
Military Commitee Conference (MCC) sa v chorvátskom Splite organizovala po prvýkrát a celá agenda sa niesla v duchu rozpracovania záverov Varšavského samitu s cieľom prediskutovať, nájsť a priniesť spojitosti do vojenských opatrení Aliancie, ktoré sú v procese realizácie.
Náčelníci generálnych štábov Aliancie v akademickej diskusii rozobrali potrebu správnej identifikácie a následného zaradenia súčasných ohrození do globálneho kontextu, s potrebou navodiť procesy vysporiadania sa s takto identifikovanými bezpečnostnými výzvami v rámci Aliancie.
V rámci ďalšieho programu náčelníci generálnych štábov Aliancie odsúhlasili revíziu základného strategického dokumentu pre implementáciu vojenskej stratégie Aliancie MC 400/2 a potvrdili potrebu analyzovať a prípadne prekalibrovať veliace a vojenské štruktúry Aliancie s cieľom, aby tieto zodpovedali úlohám, ktoré sú na nich v súčasnosti kladené.
V rámci diskusií k operáciám boli podané informácie k situácii na južnom krídle Aliancie, a to v Sýrii z úrovne NGŠ Turecka a SACEUR informoval prítomných NGŠ-ov o operáciách RSM, KFOR a budúcej výcvikovej misii NATO v Iraku.



Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 20.09.2016
Čítanosť: 4388
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share