Preskocit navigáciu

Vítam vás medzi nami


Vítam vás medzi nami

Takýmito slovami privítal veliteľ pozemných síl OS SR generálmajor Ondřej Novosad 192 absolventov základného vojenského výcviku, ktorí 23. septembra zložili na nádvorí martinských kasární vojenskú prísahu a boli slávnostne vyradení. Na slávnostnom akte sa spoločne s ním zúčastnil hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Vladimír Beluš, prorektor pre vojenské veci Akadémie Ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši plukovník Ľubomír Matta, ďalší hostia a rodinní príslušníci nových vojenských profesionálov.
Svoju prípravu v martinskom prápore výcviku úspešne absolvovalo celkom 192 vojakov (pôvodne nastúpilo 196). Z nich je 54 čakateľov, 40 kadetov dôstojníckeho kurzu pre absolventov vysokých škôl a 98 kadetov Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika (AOS). Medzi nimi je 40 žien. Tento turnus spočiatku sprevádzalo ochorenie, ktoré niekoľko desiatok mladých mužov a žien vyradilo na niekoľko dní z vojenskej prípravy. Zástupca veliteľa práporu výcviku major Milan Kovalčík i veliteľ roty základného vojenského výcviku kapitán Milan Porubský s uspokojením konštatovali, že vďaka iniciatíve a aktívnemu prístupu samotných vojakov a ich inštruktorov sa podarilo túto časovú stratu veľmi rýchlo nahradiť. „Veľmi si cením aktivitu, ktorú v tomto smere vyvinuli najmä inštruktori nadrotmajster Ladislav Orávik a rotmajster Igor Slezák. Vďaka nim a ich kolegom sa podarilo celú prípravu čakateľov a kadetov úspešne zvládnuť. Absolvovali výcvik zameraný na zvládnutie základných vojenských zručností, ktoré boli preverené na posádkovom cvičisku Sučany počas výcviku v streleckej príprave, ale hlavne pri záverečnom cvičení,“ spokojne konštatuje kapitán Porubský.
Generálmajor Novosad vo svojom príhovore novým vojenským profesionálom pripomenul, že ich nečaká ľahký a jednoduchý no rozhodne zaujímavý život vojenského profesionála. A len od nich samých závisí, kam sa postupne vo svojej vojenskej kariére dostanú. Ako využijú možnosti, ktoré im ozbrojené sily poskytujú a ponúkajú. V obdobnom duchu sa vyjadril aj hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Vladimír Beluš.
Najlepším absolventom základného vojenského výcviku sa stal vojak 1. stupňa Dávid Belej, ktorému veliteľ Práporu výcviku udelil najvyššie morálne ocenenie - „zápis do kroniky útvaru“. Rodák z Humenného, ktorý je absolventom tamojšieho gymnázia armádneho generála Ludvíka Svobodu bude vo svojej vojenskej kariére najbližšie roky pokračovať vo Vojenskej akadémii v Liptovskom Mikuláši. „Mňa počiatočné zdravotné problémy našťastie nedržali tak dlho ako kolegov. Len pár hodín. Potom som sa dal do poriadku a mohol som pomáhať ostatným. Práve v týchto okamihoch sa ukázalo, že sme sa v Martine zišli dobrá partia. Zameškané sa nám podarilo spoločne s inštruktormi pomerne rýchlo dobehnúť,“ hovorí 19-ročný kadet.
Na úspešnú cestu ich profesionálneho života všetkých požehnaním vyprevadil starší kaplán Práporu výcviku plukovník František Počurek.


Vítam vás medzi namiVítam vás medzi namiVítam vás medzi namiVítam vás medzi namiVítam vás medzi nami 2Vítam vás medzi nami 2Vítam vás medzi nami 2Vítam vás medzi nami 2Vítam vás medzi nami 3Vítam vás medzi nami 3Vítam vás medzi nami 3Vítam vás medzi nami 3Vítam vás medzi nami 4Vítam vás medzi nami 4Vítam vás medzi nami 4Vítam vás medzi nami 4Vítam vás medzi nami 5Vítam vás medzi nami 5Vítam vás medzi nami 5Vítam vás medzi nami 5Vítam vás medzi nami 6Vítam vás medzi nami 6Vítam vás medzi nami 6Vítam vás medzi nami 6Vítam vás medzi nami 7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 24.09.2016
Čítanosť: 8781
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share