Preskocit navigáciu

Príchod príslušníkov DCM-C a striedanie personálu PCHT


Príchod príslušníkov DCM-C a striedanie personálu PCHT

V krátkom časovom slede sa z radov OS SR do priestoru operácie „Resolute Support - Afganistan“ dostavili dve striedajúce jednotky – 16.9.2016 prileteli z Kolína nad Rýnom (GER) štyria príslušníci DCM-C (Deployable Communication Module - nasaditeľný komunikačný modul) zo ZaMKIS a 23.9.2016 z Prahy (ČR) zas štyria príslušníci ÚHL, ktorí sú súčasťou ďalšej, v poradí už 18. jednotky PCHT (poľný chirurgický tím) Armády ČR.
Ide o našu druhú rotáciu zdravotníckych špecialistov z radov ÚHL v prospech českého chirurgického tímu a taktiež o druhé nasadenie príslušníkov DCM-C (1.krát nasadení v roku 2015).
Svojich nemeckých kolegov vystriedali a operačnú úlohu prebrali príslušníci DCM-C 20.9.2016. 18.PCHT si pomyselnú štafetu prevzal až 29.9.2016, aj keď svoju vysoko odbornú prácu si jeho členovia začali vykonávať prakticky okamžite po prílete. Veď takto sa skúsení profesionáli, ktorými naozaj sú, najskôr zorientujú v odbornej problematike v priestore operácie.
Nie je ich veľa a ich prácu si ani nevšimneme, kým sme zdraví a kým aj spojenie funguje ako má...
Úloha DCM-C je na prvé čítanie naozaj jednoduchá: „Poskytovať podporu služieb komunikačných a informačných systémov veliteľstvám v rámci operácie RS s možnosťou nasadenia v celom priestore operácie RS“. No skrýva sa za tým množstvo hodín, ktoré strávia dennodenne v službách na „Operačnom centre siete afganskej misie“ (AMNOC - Afghan Mission Network Operation Center) ako systémoví administrátori siete, kde musia vykonávať neustály dozor nad spojením a byť pripravení vycestovať kamkoľvek v Afganistane.
Ani zdravotnícky personál na tom nie je lepšie, pretože ich úloha daná SUPPLAN-om NGŠ OS SR: „Vykonávať všeobecnú zdravotnícku podporu“, predstavuje taktiež nekonečne veľa času stráveného v službách v nemocnici na základni, mimo to byť neustále na spojení a v čase voľna vykonávať nácviky MASCAL s ostatnými národmi, ktorí sa podieľajú na zdravotníckom zabezpečení v rámci ROLE 1&2 základne HKIA.
Na samotnom slávnostnom akte odovzdania a prevzatia operačnej úlohy PCHT, ktorý prebehol 29.9.2016 za účasti obidvoch zoskupení, si príslušníci 17. PCHT vypočuli z úst veliteľa 13.UÚ AČR a veliteľa SLOVCON slová chvály a poďakovania za vykonanú prácu.
Takže záverom nám ostáva už len jedno – 18. jednotke PCHT a príslušníkom DCM-C popriať veľa pracovných úspechov v operácii „Resolute Support-Afganistan“ a 17. jednotke PCHT a našim trom zdravotníckym špecialistom z ÚHL, šťastný návrat domov.


Príchod príslušníkov DCM-C a striedanie personálu PCHT Príchod príslušníkov DCM-C a striedanie personálu PCHT Príchod príslušníkov DCM-C a striedanie personálu PCHT Príchod príslušníkov DCM-C a striedanie personálu PCHT Príchod príslušníkov DCM-C a striedanie personálu PCHT  2Príchod príslušníkov DCM-C a striedanie personálu PCHT  2Príchod príslušníkov DCM-C a striedanie personálu PCHT  2Príchod príslušníkov DCM-C a striedanie personálu PCHT  2

Autor: RS SLOVCON , Foto: autor - Dátum: 03.10.2016
Čítanosť: 5235
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share