Preskocit navigáciu

Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne


Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne

V prvej polovici októbra 2016 sa plukovník Ľubomir Šebo - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia - sprevádzaný veliacim poddôstojníkom pluku štábnym nadrotmajstrom Martinom Boháčikom, zúčastnil dvojdňovej konferencie „Global SOF Symposium – Europe v litovskom Vilniuse.

Nosnou témou sympózia bola téma "The Role of Special Operations in Global Security", teda úloha špeciálnych operácií v globálnej bezpečnosti. Osobitný dôraz bol kladený na hybridnú vojnu. Na panelových diskusiách boli prezentované bezpečnostné hrozby vyplývajúce z použitia operačného módu hybridnej vojny, identifikácia týchto hrozieb a úlohy Síl pre špeciále operácie v operačnom – symetrickom a asymetrickom - priestore hybridnej vojny. Po celý čas aktivity bol kladený dôraz na zvýraznenie analyzovania podobnosti scenárov hybridnej vojny z minulosti k súčasnosti s podtextom „Hybridná vojna nie je spôsob vedenia konfliktu len v 21. storočí“.

Garantom sympózia bol minister obrany Litovskej republiky Juozas Olekas. K hlavným rečníkom patrili odborníci zaoberajúci sa bezpečnosťou a problematikou Síl pre špeciálne operácie generálporučík Joseph Osterman (Deputy Commander, U.S. Special Operations Command), Marijus Velička (Vice Minister of National Defense, Republic of Lithuania), Theresa Whelan (Assistant Secretary, Special Operations & Low-Intensity Conflict, U.S. Department of Defense), David Hobbs (Secretary General, NATO Parliamentary Assembly), Jeff Miller (Congressman, U.S. House of Representatives), plukovník Riho Ühtegi (Commander, Estonian Special Operations Forces) a ďalší.


Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne i.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne i.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne i.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne i.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne II.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne II.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne II.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne II.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne III.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne III.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne III.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne III.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne IV.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne IV.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne IV.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne IV.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne V.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne V.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne V.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne V.Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na sympóziu o Hybridnej vojne VI.

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: Global SOF Foundation - Facebook - Dátum: 24.10.2016
Čítanosť: 21229
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share