Preskocit navigáciu

Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“


Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“

Vznik Československa bol vyvrcholením úsilia o zjednotenie a spojenie Čechov a Slovákov v jeden samostatný a právny štát. Československo bolo jedným z nástupníckych štátov, ktoré vznikli na troskách rakúsko-uhorskej monarchie. Nezávislosť Česko-Slovenska bola vyhlásená 28.10.1918.
Tento štátny sviatok Českej republiky a pamätný deň Slovenskej republiky dal dokopy oba národy znovu aj tu v Afganistane - v operácii „Resolute Support“.
13.Účelové uskupení AČR a 4.SLOVCON spojili svoje sily a zorganizovali spomienku tohto dňa. Vzhľadom k veľkosti SLOVCON, lídrom celej aktivity boli naši českí priatelia, čo však vôbec neznížilo náš podiel na celkovej organizácii a zabezpečení aktivít.
Tu v Afganistane vôbec nie je jednoduché organizačne zladiť plnenie operačných úloh s oslavami a umožniť všetkým vojakom sa ich zúčastniť... Preto sa celá aktivita odohrávala postupne a na dvoch miestach - v priestoroch HKIA a taktiež na HQ RS.
Najskôr si 20. októbra 2016 zorganizovali vlastný „Czech & Slovak Day“ príslušníci slovenského a českého kontingentu na HQ RS v „Destille Garden“. Táto udalosť bola predprípravou na tú hlavnú, ktorá mala byť o týždeň neskôr na základni HKIA.
Akcia sa už od začiatku niesla v priateľskej atmosfére za tónov ľudovej hudby, kde úvodné slovo mal veľvyslanec Českej republiky v Afganistane Ing. Miroslav Toman a zúčastnilo sa jej viac ako 200 príslušníkov HQ RS vrátane niekoľkých generálov veliteľstva RS, čo je na pomery veliteľstva nebývalo veľká účasť. Pán veľvyslanec v rámci príhovoru veľmi výstižne opísal “rozvod našich krajín”, čo mnoho národností ocenilo ako nezvyčajný jav v dnešnej dobe a vyslovilo prianie, aby si aj ostatné krajiny zobrali príklad z tohto “veľkého aktu mieru a porozumenia medzi národmi”.
V tieni tohto príhovoru určite nezostali ani národné jedlá (guláš, kapustnica i český “bramborák”), ktoré zožali obrovský úspech. “Chuť domova” nám pripomenulo aj nealko pivo “Budweiser a Birell” , ktoré zabezpečili príslušníci AČR. Národné jedlá pomáhal pripraviť vo funkcii šéfkuchára VykPod NSE rtn. Milan Nechanický. Všetky jedlá boli pripravované pod jeho prísnym dozorom v DFAC HQ RS a určite sa stanú inšpiráciou do budúcna pre miestnych kuchárov.
Celý večer sa niesol v neformálnej atmosfére a na jeho záver väčšina národností vyjadrila presvedčenie, že išlo o jednu z najlepšie organizovaných akcií v tomto roku v rámci HQ RS. Toto naozaj poteší, takže organizátorom spätne gratulujeme.

A keďže oba naše kontingenty sú rozdelené vo viacerých kempoch, hlavná oslava aj za účasti našich príslušníkov jednotky SOAT a HQ bola organizovaná presne v deň vzniku ČSR - 28.októbra 2016 na základni HKIA.
Slávnostné zahájenie vykonal veliteľ 13.ÚU plk. gšt. Ing. Miroslav Svoboda za prítomnosti českého veľvyslanca v Afganistane Ing. Miroslava Tomana, veliteľa 4.SLOVCON pplk. Ing. Ľubomíra Rapca a zástupcu veliteľa základne HKIA plukovníka W.G. Maxwella.
Potom nasledovali jednotlivé športové aktivity, ktoré boli určené pre všetkých záujemcov tejto základne. My sme sa zapojili do 5km behu, ťahania tatry (T-815 Multilift) a do futbalového turnaja.
5 km beh sme nebežali na víťazstvo, ale pre radosť a hlavne so zástavou v ruke odprezentovať Slovensko na základni, nech všetci vidia, že máme sviatok . Preto nie je ani dôležité kto vlastne bežal a ako nám to šlo.
Ďalšia disciplína („ťahanie tatry“) len potvrdila, že možno nie sme najmúdrejší na svete, no sila nám určite nechýba. Deň predtým v rámci športovej aktivity organizovanej TUR NSE sme vyhrali súťaž v preťahovaní lanom („tag of war“) a vo finále sme porazili britský tím, ktorý sa zhodou náhod prihlásil aj do ťahania tatry.
Skončili opäť na 2. mieste a boli znovu porazení Slovákmi! Náš víťazný tím bol v zložení – kpt. Jozef Durkot (HQ RS), npor. Marek Jurko (AAT), rtm. Marek Mitaš (DCM-C), čat. Radko Štábla (DCM-C), des. Martin Birvoň (PCHT) a rtn. Katarína Zámečníková (PCHT). Svojim časom 52 sekúnd na trati dlhej 25 metrov s prehľadom porazil všetky ostatné mužstvá.
Futbalový turnaj bol nielen o kvalite hráčov, ale dosť aj o šťastí, pretože sa hral vyraďovacím spôsobom. Nám šťastie veľmi neprialo, pretože v našom prvom a teda aj poslednom zápase sme prehrali s Chorvátmi, ktorí nakoniec skončili druhí.
Vo finále futbalového turnaja sme však mali zastúpenie, aj keď trošku netradične. Zápas, v ktorom vyhralo turecké mužstvo nad chorvátskym totiž pískal Slovák – npor. Jozef Bačko (NSE).
Medzitým už v DFAC HKIA boli pripravené jedlá českej a slovenskej kuchyne na servírovanie, no samozrejme predtým bola slávnostne rozkrojená torta a toto bolo aj posledné česko-slovenské delenie v tento deň, ktoré nás vôbec nerozdelilo.
Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo večer o 19.00 hod. a potom už nasledovala len voľná zábava pri českej a slovenskej hudbe a pri naozaj výbornom nealkoholickom českom pive. Celý deň sa niesol pre oba kontingenty v slávnostnejšom duchu a nakoniec vlastne nešlo až tak o výsledky súťaží ako o to, stretnúť sa, porozprávať sa a nabrať nové sily pred ďalším plnením operačných úloh.... Takže nakoniec zvíťazili všetci tí, ktorí sa dobre bavili až dokonca.


Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 2Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 2Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 2Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 2Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 3Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 3Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 3Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 3Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 4Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 4Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 4Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 4Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 5Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 5Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 5Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 5Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 6Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 6Česko-slovenský deň v operácii „Resolute Support“ 6

Autor: SLOVCON RS A , Foto: autor - Dátum: 30.10.2016
Čítanosť: 5552
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share