Preskocit navigáciu

Slávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťou


Slávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťou

Ako sa už stalo tradíciou Československá obec legionárska spolu ministerstvom obrany ČR a Armádou ČR usporadúva v predvečer Dňa vojnových veteránov slávnostný koncert v historickej budove pražského Rudolfína. Tak aj tohto ročného 10. novembra zamierili kroky pozvaných hostí do historickej budovy na nábreží Vltavy.
Na slávnosti sa zúčastnili prezidenti oboch republík, a pozvanie organizátorov prijal aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR a sním 40 profesionálnych vojakov. Ako na úvod uviedol hlavný organizátor, minister obrany ČR Martin Stropnický: „máme bohaté vojenské tradície a máme na čom stavať, aj preto je potrebné prejaviť úctu všetkým veteránom“. Generál Maxim pozdravil všetkých v Dvořákovej sále Rudolfína v mene celých ozbrojených síl a pripomenul potrebu udržiavania vojenských tradícií na ktorých sú vybudované ozbrojené sily oboch našich krajín.
V druhej časti koncertu vystúpili obe hlavy štátov, kde najmä český prezident Miloš Zeman pripomenul, že v súčasnosti tak často kladená otázka súvisiaca s novodobými veteránmi, prečo idú bojovať do ďalekých krajín, až napadne pripomína výrok britského premiéra Nevilla Chamberlaina v septembri 1938 ´nebudeme bojovať za krajinu o ktorej skoro nič nevieme´, po ktorom v krátkej dobe vypukol jeden z najkrvavejších konfliktov v histórii ľudstva. Aj preto vyzdvihol význam novodobých veteránov, ktorí svojim dielom denne prispievajú k našej spoločnej bezpečnosti. Zároveň však poukázal aj na potrebu rozvíjania historického odkazu budovaného na bojiskách oboch svetových vojen.
Slávnostný koncert Ústrednej hudby Armády Českej republiky spolu so sólistami a Kühnovym detským zborom predviedol výber piesní zakončený jednými z najznámejších slovenských a českých piesní, Tancuj tancuj vykrúcaj a Škoda lásky, po ktorých vystupujúci zožali potlesk od všetkých divákov. Účasť najvyšších štátnych predstaviteľov podčiarkla význam slávnostného koncertu, ako prejavu ocenenia za osobný prínos každého veterána a pripomenutie si pamiatky tých, ktorí sa dnešných dní nedožili.


Slávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťouSlávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťouSlávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťouSlávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťouSlávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťou 2Slávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťou 2Slávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťou 2Slávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťou 2Slávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťou 3Slávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťou 3Slávnostný koncert ku dňu vojnových veteránov v Prahe aj so slovenskou účasťou 3

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 10.11.2016
Čítanosť: 5303
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share