Preskocit navigáciu

Do Siene slávy na ministerstve obrany pribudlo päť ďalších novodobých veteránov


Do Siene slávy na ministerstve obrany pribudlo päť ďalších novodobých veteránov

Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes uviedol do rezortnej Siene slávy misií a operácií ďalších piatich novodobých veteránov. Tradícia predvianočných stretnutí vedenia rezortu obrany s príslušníkmi ozbrojených síl, ktorí pôsobili v zahraničných operáciách a misiách, sa datuje od roku 2010. Tento rok si poctu vyslúžili nrtm. Igor Čačko, nrtm. Peter Mesiaček, mjr. Peter Sudimák, pplk. v.z. Jaroslav Valko a jeden príslušník 5. pluku špeciálneho určenia.

„Rozhodli ste sa, že prispejete k bezpečnosti v krajinách, ktoré nepoznajú luxus, akým je mier. Nie vždy to bolo jednoduché, či už pre vás samotných alebo pre vaše rodiny. Preto chcem pri tejto príležitosti poďakovať nielen vám, ale aj vašim blízkym, že ste to spoločne zvládli a že vás povzbudili, keď bolo ťažko,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš na slávnostnom ceremoniáli v Radošinskom naivnom divadle.

Šéf rezortu obrany vyjadril obdiv všetkým novodobým veteránom, či už pôsobili ako ženisti, odmínovači, súčasť strážnych jednotiek, alebo boli denno-denne v tom najväčšom ohrození mimo vojenskej základne. „Jednoducho každý z vás prispel tou svojou troškou k tomu, aby bolo na tomto svete lepšie,“ povedal minister Gajdoš.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim pripomenul aj pamiatku 57 slovenských vojakov, ktorí v zahraničných mierových misiách a vojenských operáciách položili svoje životy. „Priniesli tú najväčšiu obetu na oltár vlasti pri reprezentovaní svojej krajiny,“ uviedol generál Maxim.

V súčasnosti v zahraničí pôsobí 257 slovenských profesionálnych vojakov, z toho 15 žien. Vojakov máme momentálne v operácii Resolute Support v Afganistane, v operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine a v operácii UNFICYP na Cypre. Sme zastúpení aj v pozorovateľských misiách OSN v Egypte a Sýrii a v misii Európskej únie v Gruzínsku. Celkovo sa v misiách a operáciách vystriedalo viac ako 17.500 slovenských vojakov, z toho takmer 500 žien.

Minister obrany dnes zároveň vyhlásil 20. ročník ankety Vojenský čin roka, ktorý oceňuje činy vojakov a zamestnancov rezortu pri záchrane života, či za ich prácu nad rámec služobných povinností.


Do Siene slávy na ministerstve obrany pribudlo päť ďalších novodobých veteránovDo Siene slávy na ministerstve obrany pribudlo päť ďalších novodobých veteránovDo Siene slávy na ministerstve obrany pribudlo päť ďalších novodobých veteránovDo Siene slávy na ministerstve obrany pribudlo päť ďalších novodobých veteránovDo Siene slávy na ministerstve obrany pribudlo päť ďalších novodobých veteránov 2Do Siene slávy na ministerstve obrany pribudlo päť ďalších novodobých veteránov 2Do Siene slávy na ministerstve obrany pribudlo päť ďalších novodobých veteránov 2Do Siene slávy na ministerstve obrany pribudlo päť ďalších novodobých veteránov 2

Autor: KOd MO SR , Foto: Ivan Kelement - MO SR - Dátum: 29.11.2016
Čítanosť: 6468
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share