Preskocit navigáciu

Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede


Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede

O najlepšom poddôstojníkovi pre tento rok je rozhodnuté. Komisia pod vedením Hlavného poddôstojníka OS SR štábneho nadrotmajstra Vladimíra Beluša na svojom zasadaní v priestoroch klubu zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov 15. decembra po náročnom výbere z piatich kandidátov, rozhodla o udelení ocenenia: Najlepší poddôstojník OS SR vo výcvikovom roku 2016. Stal sa ním rotmajster Michal Ščepko zo seredského ženijného práporu.
„Ocenenie Najlepší poddôstojník výcvikového roka, na základe presne stanovených kritérií, nie je len formou zhodnotenia individuálneho prístupu jednotlivca za prínos k budovaniu profesionálnych síl, ale svojou povahou, aj pevnou súčasťou programov profesionálneho rozvoja mužstva a poddôstojníkov. Som rád, že ocenenie si získava čoraz väčšiu prestíž v poddôstojníckom zbore i medzi veliteľmi. Veď v Trebišove sa zišli najlepší poddôstojníci z pozemných, vzdušných a špeciálnych síl, Čestnej stráže OS SR i Čestnej stráže prezidenta SR. Ocenenie si teda získalo meno v rámci celého rezortu obrany. Je to už významná novodobá tradícia,“ konštatoval hlavný poddôstojník OS SR.
Podľa jeho slov je konkurencia pri výbere najlepšieho poddôstojníka z roka na rok väčšia a celkovo rastie profesionálna pripravenosť poddôstojníkov. A komisia má z roka na rok ťažšiu úlohu, pri výbere z čoraz kvalitnejších poddôstojníkov, ktorí prešli náročným sitom výberu vo svojich útvaroch, zväzkoch a veliteľstvách síl. Je to morálne ocenenie, ktoré získava stále väčší význam a ohlas. „Rotmajster Ščepko zaujal komisiu okrem iného svojou vysokou odbornosťou, ktorú úspešne využíva i vo svojej dnešnej pozícii veliaceho poddôstojníka čaty. Podaril sa mu prechod z vysoko špecializovaného postu na veliteľský. A to je veľmi dobrý príklad aj pre ďalších poddôstojníkov,“ spokojne poznamenáva štábny nadrotmajster Beluš po výbere, v rámci ktorého sa komisia jednohlasne zhodla na mene najlepšieho poddôstojníka za rok 2016.
Rotmajster Ščepko je v súčasnosti veliacim poddôstojníkom ženijnej prieskumnej čaty. Patrí medzi najlepších odborníkov v rámci vojenského potápania v našich ozbrojených silách. Rodák zo Šale absolvoval mnoho odborných kurzov na Slovensku i v zahraničí. Ako jediný Slovák zvládol výcvik elitných amerických námorných jednotiek (SEAL) na Floride a v Kalifornii, pôsobil v operácii ISAF v Afganistane. Je inštruktorom vojenského potápania v OS SR. V Trebišove však komisiu zaujali aj ďalší kvalitní poddôstojníci. Rotný Marek Kovalík z nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády pôsobil v misii UNFICYP na Cypre, UNDOF na Golanských výšinách i v najvyššom veliteľstve spojeneckých síl v Európe v SHAPE, rotný Štefan Skrežina z Čestnej stráže prezidenta SR ako veliteľ družstva nechýba pri mnohých protokolárnych úlohách doma i v zahraničí, rovnako ako jeho kolega z Čestnej stráže OS SR čatár Lukáš Kameniar. Veľmi dobré výsledky v prospech ozbrojených síl odvádza doma i za hranicami aj analytik žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Okrem iného plnil úlohy v misiách UNFICYP, UNDOF, KFOR a dva razy pôsobil v operácii ISAF v Afganistane. Bol aj pri vôbec prvom bojovom nasadení slovenských špeciálnych síl, no nechýbal ani pri vojenskej himalájskej expedícii. Aj z tohto pohľadu vynikne ocenenie, ktoré získal rotmajster Michal Ščepko. „Je to pocit veľkého uznania za prácu, ktorú som v uplynulých rokoch v prospech ozbrojených síl odviedol. Veľmi si to cením, lebo to bola súťaž medzi najlepšími. Každý vynikal v nejakej oblasti,“ priznáva Najlepší poddôstojník OS SR vo výcvikovom roku 2016.


Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo SeredeNajlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo SeredeNajlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo SeredeNajlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo SeredeNajlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 2Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 2Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 2Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 2Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 3Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 3Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 3Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 3Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 4Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 4Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 4Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 4Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 5Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 5Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 5Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 5Najlepší poddôstojník roku 2016 je potápač zo Serede 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 16.12.2016
Čítanosť: 6971
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share