Preskocit navigáciu

Spomienka v Afganistane


Spomienka v Afganistane

Dňa 27.12.2016 bola v  Afganistane vykonaná pietna spomienka pri smutnom treťom výročí tragédie, ktorá sa stala v uvedený deň roku 2013 približne v čase 13.15 hod. miestneho času asi jeden kilometer od základne NATO „Camp Phoenix“ v Kábule, kde terorista z Talibanu odpálil na diaľku nálož umiestnenú v terénom vozidle, zaparkovanom pri okraji cesty v momente, kedy popri ňom prechádzalo prvé z troch vozidiel spojeneckého konvoja. Dvaja naši vojaci, nadporučík Edmund Makovník a rotný Patrik Fraštia, príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia, zahynuli pri tomto útoku. Pri útoku zahynul aj príslušník amerického letectva kapitán David Lyon a zranených bolo osem afganských civilistov. K pietnym miestam aj s fotografiami padlých, položili vojaci 5. pluku vence vo farbách slovenskej trikolóry. Všetci prítomní zapálili sviečky ako znak úcty. Veliteľstvo taktiež už v minulosti rozhodlo o pomenovaní budov, ako prejav uznania a úcty menami týchto padlých vojakov.
Na pietnej spomienke sa zúčastnili všetci príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí momentálne slúžia v misii Resolute Support v Afganistane v prítomnosti veliteľa plk. Martina J. Schmidta (U.S.) a veliteľa SLOVCON pplk. Olivera Toderišku, ako aj príslušníkov koaličných síl, s ktorými plnia úlohy v tejto misii.


Spomienka v kempe MoreheadSpomienka v kempe MoreheadSpomienka v kempe MoreheadSpomienka v kempe MoreheadSpomienka v kempe Morehead 2

Autor: RS SLOVCON , Foto: autor - Dátum: 30.12.2016
Čítanosť: 6605
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share