Preskocit navigáciu

Veľvyslanec Adam Sterling: "Spôsobilosti 5. pluku sú vo vojenskej komunite USA vysoko hodnotené"


Veľvyslanec Adam Sterling:

 V stredu, 11. januára 2017, navštívil žilinský 5. pluk špeciálneho určenia veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Adam Sterling.

 "Cieľom dnešnej návštevy bolo zoznámenie sa s históriou pluku, jeho poslaním, hlavnými úlohami a úlohami, ktoré jeho členovia plnia v spolupráci s americkými partnermi, najmä americkými Silami pre špeciálne operácie", uviedol veliteľ pluku plukovník Ľubomír Šebo.

 Hosť sa živo zaujímal o nasadenie žilinských špeciálov v operácii Resolute Support v Afganistane. Ďalšie témy rozhovorov sa dotýkali možností ďalšieho rozvoja spolupráce amerických a slovenských špeciálnych síl s dôrazom na spoločný výcvik.

 Mimo oficiálneho programu mal veľvyslanec Sterling príležitosť prehovoriť s tromi príslušníkmi 20. skupiny špeciálnych síl z americkej Indiany, ktorí sú práve v tomto čase na rekognoskačnom pobyte pred nadchádzajúcim Joint Combined Education Training (JCET - spoločný medzinárodný vzdelávací výcvik) na Slovensku.

 "Som veľmi rád, že som mohol navštíviť 5. pluk špeciálneho určenia. Spolupráca medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými sa odvíja od nášho silného spojenectva v NATO. Osobitný rozmer má bilaterálna spolupráca amerických a slovenských špeciálnych síl. Práve spôsobilosti 5. pluku sú vo vojenskej komunite USA vysoko hodnotené. Členovia týchto elitných jednotiek slúžili bok po boku vo vojnou zmietanom Afganistane", povedal v závere návštevy americký hosť.

 Delegáciu veľvyslanca USA sprevádzal plukovník Miroslav Gardlo, náčelník odboru Síl špeciálneho určenia Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky.


Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling: Veľvyslanec Adam Sterling:

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - kpt. Mário Pažický - Dátum: 11.01.2017
Čítanosť: 23664
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share