Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu sa zúčastnil na 176. zasadaní Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov


Náčelník generálneho štábu sa zúčastnil na 176. zasadaní Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov

Náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl, generál Milan Maxim sa 17. januára 2016 zúčastnil v Bruseli na pravidelnom januárovom zasadaní Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov/štábov obrany členských štátov NATO.
Ústrednou témou zasadania boli aktuálne otázky dlhodobej vojenskej adaptácie Aliancie a opatrenia na posilnenie odstrašovacieho a obranného potenciálu predovšetkým na východnom a južnom krídle Aliancie. V tejto súvislosti náčelníci generálnych štábov prerokovali závery z analýzy Veliteľskej štruktúry NATO, ktorú v súlade s rozhodnutím hláv štátov a vlád na Samite vo Varšave 2016 vypracovali strategickí velitelia NATO. „Súčasná mierová veliteľská štruktúra NATO sa ukázala ako postačujúca v dobe, kedy Aliancia pôsobila najmä v rámci operácií medzinárodného krízového manažmentu. Do budúcnosti potrebujeme takú veliteľskú štruktúru NATO, ktorá bude zodpovedať súčasnými aj budúcim komplexným bezpečnostným výzvam.“, uviedol v tejto súvislosti generál Milan Maxim.
Náčelníci generálnych štábov rokovali aj s kolegami z Ukrajiny, Gruzínska, Alžírska, Izraela, Japonska a Kórejskej republiky o možnostiach prehĺbenia praktickej vojenskej spolupráce v rámci iniciatív Aliancie na šírenie stability, predovšetkým v regiónoch sužovaných dlhotrvajúcimi ozbrojenými konfliktami a medzinárodným terorizmom, ktoré sú pôvodcom masívnej vlny nelegálnej migrácie do Európy. Osobitnú pozornosť venovali náčelníci generálnych štábov situácii na Ukrajine. Generál Milan Maxim: „Míny a nevybuchnuté nástražné výbušné systémy si na Ukrajine vyžiadali množstvo obetí vrátane detí. Preto som rád, že k dnešnému dňu viacerí spojenci využili príležitosť aktívne sa podieľať na riešení tohto naliehavého problému Ukrajiny prostredníctvom aliančného zvereneckého fondu pod vedením SR.“
V rámci zasadania Vojenského výboru NATO generál Milan Maxim vykonal bilaterálne rokovanie s generálom Mieczysławom Gocułom, náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl Poľskej republiky, ktorému sa poďakoval za jeho osobný podiel na dlhodobej spolupráci ozbrojených síl Poľskej republiky s ozbrojenými silami Slovenskej republiky a odovzdal mu Pamätný kríž náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky I. stupňa.


Náčelník generálneho štábu sa zúčastnil na 176. zasadaní Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábovNáčelník generálneho štábu sa zúčastnil na 176. zasadaní Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábovNáčelník generálneho štábu sa zúčastnil na 176. zasadaní Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov

Autor: ÚVP , Foto: NATO - Dátum: 17.01.2017
Čítanosť: 6167
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share