Preskocit navigáciu

Generál M. Maxim: Slovensku sa dnes dostalo veľkej pocty, občania môžu byť hrdí na svoje ozbrojené sily


Generál M. Maxim: Slovensku sa dnes dostalo veľkej pocty, občania môžu byť hrdí na svoje ozbrojené sily

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim bol v pondelok v priestoroch rezidencie veľvyslanca Francúzskej republiky ocenený najvyšším francúzskym štátnym vyznamenaní Radom Čestnej légie.

Počas slávnostného aktu odovzdal veľvyslanec Christophe Léonzi v mene prezidenta Francúzskej republiky generálovi Maximovi toto vysoké ocenenie. „Generál Milan Maxim, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, sa pričinil o rozvíjanie spoločnej činnosti medzi Francúzskom a Slovenskom. Francúzsko oceňuje jeho nasadenie pri budovaní spolupráce, mieru a bezpečnosti vo svete,“ uviedol francúzsky veľvyslanec v mene svojho prezidenta.

Počas slávnostného ceremoniálu sa generál Maxim vyjadril o významnom ocenení v širšom kontexte: „Vyznamenanie Radu čestnej légie vnímam nielen ako ocenenie mojej osoby, ale najmä ako ocenenie práce všetkých príslušníkov našich ozbrojených síl.“ Generál Milan Maxim sa tak zaradil medzi 21 ocenených Slovákov po boku takých velikánov slovenského národa, ako bol generál Milan Rastislav Štefánik. Zároveň je deviatym vojakom, ktorých vojenské zásluhy boli ocenené francúzskym prezidentom.

Rad Čestnej légie, ktorý zriadil 19. mája 1802 Napoleon Bonaparte, je najvyšším francúzskym čestným vyznamenaním. Je jedným z najznámejších ocenení vo svete a často slúži ako vzor v mnohých zahraničných krajinách.
Rad Čestnej légie má univerzálne poslanie: uznanie za vojenskú a civilnú službu. Príslušníci zahraničných krajín môžu získať Rad Čestnej légie za zásluhy vo Francúzsku alebo podporu jeho ideí. Toto ocenenie získa každoročne približne 400 príslušníkov zahraničných krajín.

Generál Milan Maxim sa narodil v roku 1956 v Michalovciach. Počas pôsobenia v ozbrojených silách zastával významné veliteľské funkcie na pozíciách prvého veliteľa Síl výcviku a podpory, veliteľa pozemných síl. Pôsobil vo vojenskej diplomacii na pozícii pridelenca obrany SR v Českej republike. V rokoch 2000 a 2001 absolvoval Vyšší akademický kurz generálneho štábu na Akadémii obrany v Paríži. Generál Maxim je nositeľom vyznamenaní Poľska, Slovinka, Českej republiky a Nemecka. V roku 2015 mu bol udelený titul čestného občana – Honorary Hoosier guvernérom štátu Indiana Mikeom Penceom, ktorý je súčasným viceprezidentom Spojených štátov amerických.


Generál M. Maxim: Slovensku sa dnes dostalo veľkej pocty, občania môžu byť hrdí na svoje ozbrojené silyGenerál M. Maxim: Slovensku sa dnes dostalo veľkej pocty, občania môžu byť hrdí na svoje ozbrojené silyGenerál M. Maxim: Slovensku sa dnes dostalo veľkej pocty, občania môžu byť hrdí na svoje ozbrojené silyGenerál M. Maxim: Slovensku sa dnes dostalo veľkej pocty, občania môžu byť hrdí na svoje ozbrojené silyGenerál M. Maxim: Slovensku sa dnes dostalo veľkej pocty, občania môžu byť hrdí na svoje ozbrojené sily 2Generál M. Maxim: Slovensku sa dnes dostalo veľkej pocty, občania môžu byť hrdí na svoje ozbrojené sily 2Generál M. Maxim: Slovensku sa dnes dostalo veľkej pocty, občania môžu byť hrdí na svoje ozbrojené sily 2Generál M. Maxim: Slovensku sa dnes dostalo veľkej pocty, občania môžu byť hrdí na svoje ozbrojené sily 2

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 23.01.2017
Čítanosť: 10892
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share