Preskocit navigáciu

Hliadka svätej Barbory


Hliadka svätej Barbory

V priestoroch Národného centra EOD a RCHBO v Novákoch sa v posledný januárový týždeň uskutočnil premiérový ročník súťaže prieskumných hliadok – Hliadka sv. Barbory. Jej hlavným cieľom je porovnanie úrovne pyrotechnicko – taktických znalostí rôznych ozbrojených zložiek SR. Na súťaži sa okrem zástupcov OS SR zúčastnili aj súťažné tímy zložiek ministerstva vnútra.
„So zástupcami policajných zložiek sme sa stretávali na spoločných výcvikoch. V tomto sme tejto spolupráci chceli dať novú formu, prostredníctvom súťaže,“ približuje organizátor Hliadky svätej Barbory nadrotmajster Michal Mieres, ktorý je v NC EOD a RCHBO v Novákoch veliteľom tímu validácie EOD postupov.
Súťažiaci, ktorí plnili úlohy v trojčlenných tímoch pod vedením riadiaceho zamestnania (rtm. Mieresa) postupne absolvovali teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti prebrali taktické postupy a možnosti použitia špeciálnej výbavy a munície EOD. V praktickej časti jednotlivé tímy okrem iného čakalo na troch samostatných pracoviskách ničenie prekážky výbušnou cestou, pracovný úkon v obleku EOD – 9 a následne plnenie úloh na trase prieskumnej hliadky. Každý tím musel v priebehu hliadky splniť taktickú úlohu. Nepozorovane sa presunúť k nepriateľskému objektu a vyslobodiť rukojemníka. Predtým však museli prekonať nástrahy územia, zabezpečeného nástražnými výbušnými zariadeniami. Nebola to jednoduchá úloha. Priznáva to aj veliteľ hliadky michalovskej ženijnej roty seredského ženijného práporu rotmajster Kamil Makkay, ktorý má skúsenosti z pôsobenia v medzinárodnom prostredí z Eritrei i Afganistanu. Z ozbrojených síl okrem ich tímu súťažili zástupcovia žilinského 5. pluku špeciálneho určenia a seredského ženijného práporu.
Podľa rotmajstra Mieresa podmienky súťaže poriadne sťažili zasnežený terén a nízke teploty. Ale odborníci EOD musia byť pripravení aj v takýchto sťažených podmienkach plniť úlohy. Rotmajster Mieres so spokojnosťou konštatuje, že zástupcovia OS SR majú bohaté skúsenosti z pôsobenia v medzinárodných operáciách. Najmä z Afganistanu, ale aj Iraku, Eritrei či z Balkánu. Zástupcovia zložiek ministerstva vnútra zasa súťaž obohatili o svoj policajný prístup k plneniu jednotlivých úloh, ktorý je trochu iný, ako ten vojenský. „Ale práve takáto neformálna výmena skúseností a postupov je jedným z cieľov súťaže. Porovnať rôzne prístupy k riešeniu problémov v pyrotechnicko- prieskumnej oblasti a zistiť, kde by sa dal ktorý najefektívnejšie použiť,“ hovorí rotmajster Mieres. Bol by rád, spoločne s velením NC EOD a RCHBO v Novákoch, keby sa podarilo Hliadkou svätej Barbory, ktorá je patrónom nielen baníkov a delostrelcov, ale aj pyrotechnikov a od roku 2014 stojí jej drevená soška v otvore po výbuchu leteckej bomby OFAB na nádvorí NC EOD a RCHBO v Novákoch, vytvoriť novú tradíciu. Perspektívne premýšľa aj o jej medzinárodnom rozmere. Najskôr zrejme so zástupcami Armády ČR a neskôr aj s ďalšími krajinami V4. V súťaži nakoniec vyhral tím Odboru hraničnej kontroly, PZ SR Bratislava, pred 5. Plukom špeciálneho určenia zo Žiliny a Útvarom osobitného určenia, PZ SR Bratislava. Ocenenie im odovzdal veliteľ Národného centra EOD a RCBO Nováky podplukovník Róbert Császár.


Hliadka svätej BarboryHliadka svätej BarboryHliadka svätej BarboryHliadka svätej BarboryHliadka svätej Barbory 2Hliadka svätej Barbory 2Hliadka svätej Barbory 2Hliadka svätej Barbory 2Hliadka svätej Barbory 3Hliadka svätej Barbory 3Hliadka svätej Barbory 3Hliadka svätej Barbory 3Hliadka svätej Barbory 4Hliadka svätej Barbory 4Hliadka svätej Barbory 4Hliadka svätej Barbory 4Hliadka svätej Barbory 5Hliadka svätej Barbory 5Hliadka svätej Barbory 5Hliadka svätej Barbory 5Hliadka svätej Barbory 6Hliadka svätej Barbory 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK, , Foto: autor - Dátum: 27.01.2017
Čítanosť: 6949
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share