Preskocit navigáciu

Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore


Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore

V priestoroch Centra výcviku Lešť v súčasnosti prebieha základný kurz taktiky malých peších jednotiek v zastavanom priestore. Vedie ho inštruktor špeciálneho výcviku rotmajster Luboš Rohoň spoločne s desiatnikom Róbertom Jánošíkom. „Kurz je prioritne určený pre mechanizované jednotky. Sme radi, keď jednotlivé tímy tvoria ľudia z jednej jednotky. Pomáha to uľahčovať, ale aj skvalitňovať priebeh kurzu,“ konštatuje rotmajster Rohoň.
Kurz trvá dva týždne a v terajšom sa zišli najmä zástupcovia levického mechanizovaného práporu, ale aj nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády, útvarov Čestnej stráže OS SR a Prezidenta SR. Podľa rotmajstra Rohoňa kurz má špecifické zameranie na vedenie boja malým tímom ( účelového zoskupenia štyroch strelcov) v budovách. Cieľom je vysvetliť a následne v modelových situáciách precvičiť základné princípy vedenia boja malej jednotky počas pohybu v budovách. Obsahom sú základné varianty vstupu do miestností, pohyb po chodbách, kontrola zakrytých nebezpečných priestorov, úlohy členov tímu a najmä rozhodovací proces na základe analýzy priestoru.
V kurze sa začína precvičením streleckých cvičení zameraných na vyváženosť presnosti a rýchlosti (efektivity) streľby potrebnej pre boj v špecifickom prostredí budov, kedy je potrebné v krátkom čase účinne eliminovať hrozbu spravidla za pohybu a analyzovať či hrozba je skutočná podľa pravidiel nasadenia. Teda ozbrojený protivník a nie náhodné civilné obyvateľstvo. Následne sa precvičujú základné varianty vstupu dvojčlenného tímu do miestností, prebieha analýza hrozieb v miestnosti a reakciou na ňu. Pokračuje sa princípmi vstupu celého tímu, preverením hrozieb a získaním kontroly nad miestnosťou, prepátraním viacerých miestností.
Veliteľ čaty nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády poručík Michal Peško, jeho kolega rotný Martin Valko, rotný Patrik Mareš z Čestnej stráže prezidenta SR či čatár Pavol Záhorčák z Čestnej stráže OS SR sú so zameraním kurzu a všetkým, čo sa v ňom naučili spokojní. Podľa poručíka Peška by takýmto kurzom mal prejsť každý profesionálny vojak.
„Je pre mňa príjemné porovnanie, keď vidím vojakov, ktorí k nám prichádzajú do kurzu a keď ho končia. Je to rozdiel. Lebo vojak, ktorý prichádza má spočiatku určitý ostych z bojových strelieb. Až postupne získava prirodzený rešpekt ku zbrani. Musí prekonať určitú psychickú bariéru, aby sa naučil trénovať aj s cvičnou muníciou cez mieridlá, ako pri riešení terčovej situácii s bojovou muníciou. Pracuje tam adrenalín. Väčšina z nich až u nás po prvý raz vníma realitu boja s bojovou muníciou a stresom, z toho vyplývajúcim. A musí v týchto podmienkach riešiť úlohy. Kurz je aj o tom, že úlohy rieši spoločne celý tím. Každý z neho má svoju úlohu. Celý princíp by som zhrnul do poučky: Pochop čo musíš urobiť, analyzuj prečo to musíš tak urobiť, a vydaj rozhodnutie ako to urobiť! Najradšej som, keď tu získaný správny prístup potom frekventanti kurzu prenesú do života a výcviku svojich materských jednotiek,“ hovorí vedúci kurzu z Odboru špeciálneho výcviku rotmajster Rohoň.


Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestoreNa Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestoreNa Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestoreNa Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestoreNa Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 2Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 2Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 2Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 2Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 3Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 3Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 3Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 3Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 4Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 4Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 4Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 4Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 5Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 5Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 5Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 5Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 6Na Lešti sa učia bojovať v zastavanom priestore 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 01.02.2017
Čítanosť: 7666
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share