Preskocit navigáciu

Velenie nad 5. plukom špeciálneho určenia prevzal plukovník Miroslav Gardlo


Velenie nad 5. plukom špeciálneho určenia prevzal plukovník Miroslav Gardlo

 

         

           /rozsiahlejší materiál a fotoreport Vám prinesieme v najbližších dňoch/

 

 

 

 

 

 TASR: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je plukovník Miroslav GARDLO

 

 Žilina 24. februára 2017 (TASR) – Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline sa dnes stal plukovník Miroslav Gardlo, doterajší náčelník odboru síl špeciálneho určenia Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR. Vo funkcii nahradil plukovníka Ľubomíra Šeba, ktorý odchádza na jeho doterajší post.

 

 "Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia je naša špičkovo pripravená a vycvičená jednotka, pripravená plniť úlohy podľa svojho poslania a predurčenia. Dokazuje to aj svojou účasťou, či už v mieri doma pri výcviku a plnení špeciálnych úloh, alebo v operáciách v zahraničí," povedal náčelník GŠ OS SR generál Milan Maxim.

 

 Doterajší veliteľ žilinského špeciálneho pluku považuje za najväčší úspech vybudovanie plne bojaschopného útvaru pripraveného ísť do piatich dní do krízovej oblasti podľa požiadaviek Severoatlantickej aliancie (NATO). "Boli to najplodnejšie roky môjho života. Ja som veľmi šťastný, že som pri rozhodnutí na vojenskej vysokej škole prijal túto odbornosť a celý profesijný život som sa podieľal na tvorení špeciálnych jednotiek. 5. pluk je jediná jednotka svojho druhu v OS SR, takže tých pozícií nebolo až toľko ako pri iných profesiách, napríklad motostreleckých. Cítim sa veľmi dobre, pretože útvar je v plnej zdatnosti a v plnej sile," uviedol Šebo.

 

 Pôsobenie na poste veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia je pre Gardla veľkou výzvou. "Plukovník Šebo zanechal za sebou obrovský kus práce. Jednotka je vo výbornej kvalite, vojaci sú veľmi dobre pripravení a vycvičení. V tomto roku je hlavná úloha udržať deklarovanú jednotku síl pre špeciálne operácie tak, aby bola schopná do piatich dní byť nasadená v krízových oblastiach podľa potreby NATO," dodal Gardlo.

 Ľubomír Šebo bol veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia od 16. februára 2001, kedy nahradil vo funkcii plukovníka Jozefa Krištofiaka.

 

 Slávnostný ceremoniál v piatok 24. februára 2017 bol symbolickým prevzatím velenia. Plukovník Miroslav Gardlo začne veliť pluku de iure dňom 1. marca 2017.

 



Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – MK - Dátum: 26.02.2017
Čítanosť: 5476
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share