Preskocit navigáciu

AOS udelila čestný doktorát


AOS udelila čestný doktorát

Vedecká rada Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika udelila v zmysle zák. č.131/2002 Z.z. o vysokých školách čestný doktorát (Doctor honoris causa) prof. Ing. Tobiašovi Lazarovi, DrSc. (*1935), profesorovi emeritus Leteckej fakulty Vysokej školy technickej Košice.
Čestný doktorát bol prof. Lazarovi udelený 30. marca 2017 v aule Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši za účasti štátneho tajomníka MO SR Róberta Ondrejcsáka, akademických funkcionárov vysokých škôl a univerzít SR, akademickej obce, učiteľov, študentov a zamestnancov školy. Ocenený prof. Lazar je všeobecne uznávanou, výraznou osobnosťou vojenského leteckého školstva, vyznačuje sa bohatou aktívnou pedagogickou a vedecko – výskumnou činnosťou. Patrí k zakladateľom leteckého školstva na Slovensku, k tomu ho viedol celoživotný záujem o techniku. Neúnavná práca v pedagogickej oblasti a vede ho orientovala na efektívne riadenie malých prúdových motorov, do jeho záujmu patrili systémy a inštrumenty riadenia lietadiel, vlastnosti lietadiel, ich matematické modely, riadenie zložitých termodynamických systémov, experimentálny výskum malých prúdových lietadiel a bezpečnosť letovej prevádzky.
Prof. Lazar bol činný aj publikačne, zaslúžil sa o prenos teoretických znalostí z oblasti vied o letectve do priemyslu a jeho energetických segmentov. Je riešiteľom mnohých projektov, držiteľom viacerých patentov a objavov, diplomov za víťazné exponáty. V r.2014 bol ocenený Národnou cenou SR „Zlaté krídla“ za významné celoživotné dielo, ktoré prispelo k rozvoju leteckej techniky a bezpečnosti v riadení leteckej prevádzky. Do jeho profilu patrí aj expertná posudková činnosť, členstvo vo vedeckých radách, komisiách, vedeckých výboroch, konzultačných a poradných orgánoch. Prof. Lazar pracoval ako člen Vedeckej rady Fakulty PVO Vojenskej akadémie, spolupracoval s Vojenskou akadémiou, AOS v Liptovskom Mikuláši viac ako 30 rokov. Je nositeľom vedomostí a životných skúseností, radí sa medzi popredných predstaviteľov akademickej obce SR.
„Udelením titulu Doctor honoris causa vyjadrila Akadémia ozbrojených síl úctu dlhoročnej práci prof. Tobiašovi Lazarovi, úctu jeho ľudským a profesionálnym vlastnostiam“, uviedol rektor AOS doc. Ing. Jozef Puttera, CSc. v slávnostnom príhovore.


AOS udelila čestný doktorátAOS udelila čestný doktorátAOS udelila čestný doktorát

Autor: Alena Haragová, AOS , Foto: autor - Dátum: 30.03.2017
Čítanosť: 6133
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share