Preskocit navigáciu

V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko!


V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko!

V priestoroch levického mechanizovaného práporu sa v posledný marcový deň uskutočnila za účasti ministra obrany Petra Gajdoša, náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Milana Maxima, hlavného poddôstojníka OS SR štábneho nadrotmajstra Vladimíra Beluša, zástupcu veliteľa pozemných síl brigádneho generála Juraja Krištofoviča, zástupcov velenia pozemných síl a topoľčianskej mechanizovanej brigády rozlúčka s príslušníkmi Účelovej skupiny Štefánik pred ich odchodom do Lotyšska.
Minister obrany zdôraznil: „Jednoznačnou úlohou zoskupenia Štefánik je v druhom štvrťroku 2017 deklarovať solidaritu s pobaltskými krajinami. Uistiť ich, že majú našu podporu, v tomto prípade s Lotyšskom. Zároveň je úlohou, odskúšať si spôsobilosti v plánovaní takéhoto výcviku, organizovaní, zabezpečiť súčinnosť s ozbrojenými silami Lotyšska a zároveň preveriť a otestovať spôsobilosti hostiteľskej krajiny." Peter Gajdoš pripomenul, že krajiny V4 vrátane Slovenska aj takýmto spôsobom plnia svoje sľuby a sú pripravené prispieť k celkovému úsiliu o ochranu a bezpečnosť krajín východného krídla NATO. Zároveň poznamenal, že vojaci účelovej skupiny budú v Lotyšsku reprezentovať nielen naše ozbrojené sily, ale celé Slovensko.
Účelová skupina Štefánik 2017 v sile mechanizovanej roty, posilnená o prvok velenia, čatu opráv a prepráv a zdravotnícku zložku ROLE 1 bude na území Lotyšska plniť od apríla do konca júna stanovené úlohy vo výcvikovom priestore Adaži. Generál Maxim konštatoval, že OS SR vítajú každú príležitosť, kedy môžu preukázať svoje schopnosti spolupráce a výcviku. „ Medzinárodné prostredie pre nás predstavuje najlepšie podmienky pre získavanie nových skúseností. Od októbra minulého roka sme na túto misiu pripravovali osoby, techniku a materiál až do dnešného stavu. Rád konštatujem, že jednotka je pripravená a zabezpečená všetkým potrebným výcvikom," vyjadril sa náčelník Generálneho štábu OS SR. Okrem iného pripomenul, že levický mechanizovaný prápor, ktorý tvorí rozhodujúcu zložku celej skupiny nebol vybratý náhodou. „Je to prápor, ktorý sa pripravuje na plnenie budúcich úloh a bude zohrávať dôležitú úlohu, keď prevezme úlohu mechanizovanej práporovej skupiny. Je úlohou OS SR počas mieru udržiavať jednu pripravenú takúto elitnú jednotku. Skúsenosti, ktoré účelové zoskupenie Štefánik na tomto výcviku získa, budú využité nielen pre spomínanú mechanizovanú skupinu, ale aj pre celé OS SR na prípravu podobných operácií v blízkej budúcnosti. Velitelia kontingentu a roty sú skúsení dôstojníci, ktorí majú za sebou niekoľko operácií v Afganistane, na Balkáne či na Cypre,“ spokojne konštatoval generál Maxim.
Veď veliteľ skupiny Štefánik major Vladimír Moško, ktorý je zástupcom veliteľa martinského mechanizovaného práporu má bohaté skúsenosti z pôsobenia v medzinárodnom prostredí. Pôsobil v misii UNFICYP na Cypre i v operácii ISAF v Afganistane. Obdobne aj veliteľ mechanizovanej roty kapitán Gabriel Molnár úspešne plnil úlohy v operácii KFOR v Kosove a ISAF a Resolute Support v Afganistane. „Ďakujeme za túto výcvikovú príležitosť, pretože ňou rozšírime schopnosti vojakov v oblasti spolupráce v medzinárodnom prostredí, ktoré je pre nás neznáme. Budeme mať možnosť spolupracovať s lotyšskými partnermi, pričom komunikácia bude prebiehať v anglickom jazyku. Taktiež s nimi absolvujeme spoločný výcvik s bojovou technikou, čo bude pre túto jednotku veľkým prínosom. Počas príprav na tento výcvik sme sa zameriavali najmä zvládnutie taktiky malých jednotiek až do stupňa čata," povedal pred odchodom do Pobaltia major Vladimír Moško.
Celkovo do Lotyšska odchádza 149 vojakov (z toho 7 žien) prevažne z topoľčianskej mechanizovanej brigády a trenčianskej brigády bojového zabezpečenia. Dvaja vojenskí policajti budú pripravení na vyslanie na území Slovenska. Presun do Lotyšska sa uskutoční kombinovane. Personál sa prepraví letecky a väčšina bojovej techniky (BVP-2, OT-90, Tatrapan, Aktis, T-815 Multilift) železničným prevozom.
S príslušníkmi Účelovej skupiny Štefánik 2017 sa na nádvorí levických kasární rozlúčil aj dekan pozemných síl podplukovník Juraj Sitáš. Minister obrany i generál Maxim zdôraznili, že pôsobenie Účelovej skupiny Štefánik 2017 predstavuje pre našich vojakov historicky časovo najdlhšie cvičenie mimo územia Slovenska. Preto im zaželali úspešné splnenie úloh a návrat domov. Je doslova symbolické že vyslanie slovenských vojakov do Lotyšska prebieha v období, keď si Slovensko pripomína 13. výročie svojho vstupu do Severoatlantickej aliancie.


V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko!V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko!V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko!V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko!V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 2V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 2V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 2V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 2V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 3V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 3V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 3V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 3V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 4V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 4V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 4V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 4V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 5V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 5V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 5V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 5V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 6V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 6V Lotyšsku budete reprezentovať naše ozbrojené sily i celé Slovensko! 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 31.03.2017
Čítanosť: 13335
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share