Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Súboje o účasť na podujatí "KEMP 2017" sa rozbehli ...


Súboje o účasť na podujatí

V posledný marcový deň sa v areáli Strednej priemyselnej školy v Bardejove uskutočnil prvý z ôsmych branných súbojov študentov stredných škôl a gymnázií. Podujatie pripravili a realizovali Ministerstvo obrany a Ozbrojené sily Slovenskej republiky v spolupráci s vedením stredných škôl. O účasť na podujatí "KEMP 2017" - 48 hodinový pobyt vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť si zmerali sily študenti Stredných odborných škôl z Popradu, Svitu, Starej Ľubovne, Humenného, Bardejova a gymnazistov zo Sniny a Svidníka.

Trojčlenné družstvá začali súťaž člnkovým behom 10x10 m. Potom na nich čakali disciplíny ako streľba na presnosť, topografická príprava, zdravotnícka príprava, previerka fyzickej zdatnosti, tímové prekonanie prekážkovej dráhy. Súťažiaci taktiež museli vypracovať vedomostný test z histórie, ale aj súčasnosti Slovenska, vojnových dejín, osobností Slovenska a Ozbrojených síl SR.

Na jednu z otázok vedomostného testu "Kedy si pripomíname Karpatsko-dukliansku operáciu, jednu z najkrvavejších operácií druhej svetovej vojny?" odpovedalo dievča s úsmevom na tvári "6. októbra" a dodala "vtedy mám narodeniny", aj takáto odpoveď pomohla družstvu k zisku dvoch bodov.

Prestávku pred záverečným spoločným 12 minútovým behom vyplnili príslušníci Vojenskej polície a práporu ISTAR ukážkami. Počas nesúťaženia mali stredoškoláci možnosť nielen vidieť vojenskú techniku, ale aj vyskúšať si výzbroj profesionálnych vojakov. Na množstvo otázok týkajúcich sa štátnej služby profesionálneho vojaka, dobrovoľnej vojenskej prípravy, či aktívnych záloh odpovedali účastníkom podujatia zástupcovia Personálneho úradu OS SR.

O výsledkoch družstiev rozhodovala fyzická zdatnosť, šikovnosť členov v jednotlivých disciplínach a odborné vedomosti. V konečnom súčte bodov sa víťazmi úvodného branného súboja stali študenti usporiadateľskej Strednej priemyselnej školy Bardejov. Všetci zúčastnení si z podujatia odniesli prezentačné predmety rezortu. Družstvá na prvých troch miestach si okrem toho odniesli aj vecné ceny - poháre a diplomy.

Cieľ podujatia bol splnený, podpora vlastenectva a budovanie branného povedomia medzi mladými ľuďmi a predovšetkým medzi študentmi končiacich ročníkov stredných škôl.

Už teraz sa tešíme na ďalší zaujímavý súboj, ktorý sa bude konať 7. apríla v Žilinskom kraji v Martine.

Celkové poradie:

1. Stredná priemyselná škola Bardejov
2. Stredná odborná škola polytechnická Humenné
3. Gymnázium Snina
4. Gymnázium Svidník
5. Stredná priemyselná škola Poprad
6. Stredná odborná škola technická Stará Ľubovňa
7. Stredná odborná škola Svit


fffff1f1f1f1

Autor: www.vojak.mil.sk - Dátum: 03.04.2017
Čítanosť: 7698
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share