Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska


Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska

Po úspešnom zvládnutí náročného štvoretapového výcviku obslúh protilietadlového raketového kompletu (PLRK) 2K12 KUB absolvovali 18. mája vyčlenení príslušníci nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády (plrb) zúčastňujúci sa bojových strelieb STRELA II 2017 v Poľskej republike poradovú prehliadku. Jej cieľom bola dôsledná kontrola spracovania bojovej dokumentácie, vyvážaného materiálu, techniky, ako aj kontrola osobných dokladov, materiálu na osobné používanie a poučenie o BOZP na strelnici Ustka pred bojovými streľbami.

Bojové streľby sú najvyššou formou prípravy pre zvyšovanie bojových zručností, preverenie zladenosti jednotiek a systémov PVO v súčinnosti so zložkami letectva. Obsluhy PLRK 2K12 KUB už v rokoch 1996 (v Bulharsku), 2002, 2004, 2006, 2008 a 2013 (v Poľsku) splnili náročné a zodpovedné úlohy bojových strelieb s celkovým hodnotením Výborne. Výsledky kontroly zladenosti pred streľbami potvrdili, že obsluhy 2.plrsk KUB aj tentoraz odchádzajú do Poľska na bojové streľby pripravené.

Všetci veria, že úlohy strelieb sa im podarí úspešne splniť aj v predposledný májový týždeň. K tomu v predchádzajúcom období prispelo aj taktické cvičenie, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch posádkového cvičiska Kolíňanský vrch. V rámci neho sa vyčlenení príslušníci 2. protilietadlovej raketovej skupiny pod vedením majora Dalibora Dubiňáka pripravovali na bojové streľby obsluhami protilietadlového raketového kompletu 2K12 KUB. „Príprava pozostávala zo štvrtej etapy prípravy bojových zmien na streľby v Poľsku. V jej priebehu sme preverili jednotlivcov z taktickej pripravenosti. Nasledovala ešte konkrétna príprava na bojové streľby. Zamerali sme sa na bezpečnostné opatrenia, ktoré platia na poľskom polygóne. Všetko vyvrcholilo kontrolou zladenosti.

S prístupom vyčlenených príslušníkov skupiny k plneniu úloh som spokojný,“ hovorí major Dubiňák, ktorý streľby v Poľsku absolvoval už tri razy. Pri posledných v roku 2013 bol veliteľom batérie. Podobne ako on sa tri razy na streľbách zúčastnili aj major Radek Ptáčník, kapitáni Michal Škola a Jozef Bartuš, rotní Peter Srňánek, Miroslav Buday a desiatnik Ľubor Necpal. Ale rekordérom so štyrmi účasťami na bojových streľbách medzi vyčlenenými vojakmi, ktorí odchádzajú do Poľska je desiatnik Marek Kučera.

Protilietadlový raketový komplex 2K12 M3 KUB je určený k ničeniu lietadiel, leteckých riadených striel, vrtuľníkov a ostatných vzdušných cieľov lietajúcich v malých a stredných výškach v rozmedzí 100 až 14 000 m, vo vzdialenostiach 3 až 24 km, pri rýchlostiach cieľov do 650 m/s, tlakovou vlnou a črepinovým účinkom bojovej nálože riadenej rakety o hmotnosti 56 kg, vybavenej rádiolokačným približovacím zapaľovačom.


Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do PoľskaNitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do PoľskaNitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do PoľskaNitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do PoľskaNitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska 2Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska 2Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska 2Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska 2Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska 3Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska 3Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska 3Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska 3Nitrianski protilietadlovci odchádzajú na streľby do Poľska 4

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor a archív plrb - Dátum: 19.05.2017
Čítanosť: 2636
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share