Preskocit navigáciu

Generál Maxim: Príslušníci skupiny Silver A sú pre nás vzorom


Generál Maxim: Príslušníci skupiny Silver A sú pre nás vzorom

V sobotu 24. júna sa náčelník generálneho štábu generál Milan Maxim zúčastnil na spomienkovom zhromaždení v obci Senice pri Poděbradoch (ČR), kde si spolu s českým náčelníkom generálneho štábu armádnym generálom Josefom Bačvářom, a ďalšími hosťami, pripomenuli pamiatku skupiny Silver A.
Práve pri tejto obci traja jej príslušníci, v noci z 28. na 29. decembra 1941, zoskočili z bombardéra z úlohou koordinovať činnosť, udržiavať rádiové spojenie s Londýnskym ústredím a tak pripraviť podmienky pre činnosť skupiny Antropiod, ktorá priamo vykonala atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.
"Členovia skupiny preukázali mimoriadne charakterové a vôľové vlastnosti, ktoré sú vzorom pre nás, súčasných vojakov. Ich činnosť bola po práve hodnotená ako najúspešnejšia operácia, keďže dokázali udržiavať rádiové spojenie aj v čase „heidrichiády“ a tým podávať správy o nacistických zverstvách," uviedol vo svojom príhovore generál Maxim, ktorý zároveň aktivitu vyzdvihol ako jedinečnú príležitosť na stretnutie s pamätníkmi a priateľmi ktorých rady sa bohužiaľ časom tenšia. 


Generál Maxim: Príslušníci skupiny Silver A sú pre nás vzoromGenerál Maxim: Príslušníci skupiny Silver A sú pre nás vzoromGenerál Maxim: Príslušníci skupiny Silver A sú pre nás vzoromGenerál Maxim: Príslušníci skupiny Silver A sú pre nás vzorom

Autor: OOd NGŠ , Foto: GŠ AČR - Dátum: 25.06.2017
Čítanosť: 5048
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share