Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu


Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu

Vojaci, policajti, hasiči, záchranári a zástupcovia samosprávy si precvičili vzájomnú koordináciu pri riešení krízových situácií v čase vojny a vojnového stavu. Počas cvičenia Nový horizont 2017 si precvičili evakuáciu obyvateľov z ohrozenej do susednej obce, ochranu a obranu štátnej hranice, ako aj aj odstraňovanie následkov bojovej činnosti.

Na cvičení sa dnes zúčastnil aj štátny tajomník rezortu obrany Marián Saloň spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálom Milanom Maximom. Spoločný výcvik sa konal od 10. do dnešného dňa v priestoroch Posádkového cvičiska Veľké Ozorovce a v obciach Malé a Veľké Ozorovce.

Štátny tajomník ministerstva obrany poďakoval všetkým zúčastneným zložkám a inštitúciám, rovnako tak obyvateľom obcí, ktorých sa cvičenie týkalo. „Toto cvičenie je veľmi dôležité na súčinnosť jednotlivých zložiek, aby si spoločne nacvičili svoje individuálne postupy, od samotného plánovania, cez evakuáciu ľudí, ochranu štátnej hranice až po odstraňovanie škôd, ktoré nastali po bojovej činnosti. Dnes sme tu videli modelovú situáciu, kedy na návrh vlády prezident vyhlásil takzvaný vojnový stav a hlavnú úlohu prebrali ozbrojené sily,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu obrany Saloň.

„Toto cvičenie je zamerané na plnenie úloh krízového manažmentu, pričom je spolu s jednotlivými zložkami zorganizované už tretí rok. Rozdiel je v tom, že dnešné cvičenie je stanovené takticky a tématicky do podmienok vyhlásenia vojny,“ uviedol k tohtoročnému cvičeniu Nový Horizont 2017 náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim a pripomenul tiež motto cvičenia „obrana je vec spoločná“. Ako dodal výhodou je tiež to, že na tomto cvičení sa stretnú a spolupracujú ľudia z jednotlivých regionálnych zložiek, ktorí by úlohy priamo plnili.

Na cvičení Nový horizont 2017 sa zúčastnilo približne 200 vojakov a 100 príslušníkov zložiek rezortu vnútra. Za rezort obrany sa cvičenia v tomto roku zúčastnili útvary zaradené v štruktúre pozemných síl a Vojenská polícia.


Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavuOzbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavuOzbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavuOzbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavuOzbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 2Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 2Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 2Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 2Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 2Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 2Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 2Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 3Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 3Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 3Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 3Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 4Ozbrojené sily, polícia, hasiči a záchranári si precvičili pomoc obyvateľom počas vojnového stavu 4

Autor: KOd , Foto: KOd - Ivan Kelement - Dátum: 13.07.2017
Čítanosť: 7754
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share