Preskocit navigáciu

Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu


Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu

Dňa 21.7.2017 bolo slávnostným nástupom ukončené odovzdanie operačnej úlohy novému, v poradí už 22. česko-slovenskému leteckému poradenskému tímu (Air Advisory Team - AAT), ktorého súčasťou pozemného technického personálu sú aj dvaja príslušníci OS SR z vrtuľníkového krídla Prešov. Počas slávnostného nástupu boli dekorovaní medailami NATO Non Article 5 a pamätnými medailami českého kontingentu aj nrtm. Andrej Berdis a rtn. Patrik Oľšavský, ktorí výborným spôsobom splnili všetky úlohy v rámci svojho vyše štvormesačného pôsobenia v operácii Resolute Support Afganistan na afganskej strane letiska HKIA. Činnosť celého tímu vyzdvihol aj veliteľ 438. leteckého expedičného krídla plukovník Reets z amerických vzdušných síl, ktorý podotkol, že projekt leteckých poradenských tímov je spolu s projektom poradenských tímov pre špeciálne operácie žiarivým úspechom operácie Resolute Support aj v hodnotení veliteľa operácie generála Nicholsona.
Technický personál AAT plnil úlohy odborného poradenstva vo všetkých odbornostiach
pri príprave vrtuľníkov radu Mi-17 na jednotlivé lety, spolupracoval s technikmi koaličných partnerov, dozeral na vykonávanie bežnej údržby, na bezpečnosť a kvalitu prác, radil pri riešení drobných opráv a predpísaných prác na tejto leteckej technike, hlavne pri ich dokončovaní. Technický personál u tejto leteckej techniky vykonával, kontroloval alebo asistoval pri nastreľovaní zbraňových systémov. Okrem odborných úloh zabezpečovali príslušníci AAT aj vlastnú ochranu. Týmto sa pozemný personál počas svojho pôsobenia podieľal na nálete 70 hodín a 25 minút s celkovým počtom letov 373 z toho 76 letov s prístrojmi nočného videnia. To všetko za dodržania bezpečnosti letov a bez narušení pravidiel lietania.
Aj týmto príspevkom sa Ozbrojené sily Slovenskej republiky podieľajú na úlohe „Train, advise, assist“, ktorá je hlavnou myšlienkou operácie Resolute support.


Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohuOperácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohuOperácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohuOperácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohuOperácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu 2Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu 2Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu 2Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu 2Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu 3Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu 3Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu 3Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu 3Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu 4Operácia RS Afganistan: 22. letecký poradenský tím pre vzdušné sily prevzal operačnú úlohu 4

Autor: SLOVCON RS AFG , Foto: autor - Dátum: 24.07.2017
Čítanosť: 6095
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share