Preskocit navigáciu

Generálmajor Carr v Bratislave


Generálmajor Carr v Bratislave

Dnešným dňom vrcholí návšteva veliteľa Národnej Gardy štátu Indiana generálmajora Courtney P. Carra s delegáciou na Slovensku.
Po zoznámení sa s úlohami a pôsobením prešovskej mechanizovanej brigády a stavom výcviku slovenských posádok vrtuľníkov UH-60M vo vrtuľníkovom krídle dnes navštívil priestory ministerstva obrany a generálneho štábu. Na úvod prijal generálmajora Carra minister obrany Peter Gajdoš a následne obe delegácie rokovali o stave viac ako 23 ročnej spolupráce Slovenských ozbrojených síl a Národnej Gardy štátu Indiana v rámci State-partnership programu.
Obe ozbrojené zložky našli oblasti spolupráce, či už v oblasti operácií medzinárodného krízového manažmentu, kde sme spoločne pôsobili s operácii ISAF v Afganistane, ale najmä v oblasti pôsobenia v domácom krízovom manažmente, ktorý je v súčasnosti doménou národných gárd. Skúsenosti načerpané počas operácie na odstránenie následkov hurikánu Catrina v roku 2005 postupne odovzdávajú našim príslušníkom počas spoločných výcvikov. Pripravenosť na nasadenie je najlepšie dokumentovaná aj súčasnou pripravenosťou na nasadenie v oblasti texaského Houstonu, aktuálne trpiaceho prívalovými dažďami a povodňami spôsobenými hurikánom Harvey. Tieto skúsenosti zdôraznil generálmajor Carr aj pri stretnutí s predstaviteľmi mesta Prešov počas svojej návštevy regiónu.
Dnešné rokovanie bolo zakončené podpísaním memoranda o porozumení medzi ministerstvom obrany a národnou gardou o podpore medzinárodného kurzu štábnych dôstojníkov organizovaného Centrom vzdelávania Akadémie ozbrojených síl. V popoludňajších hodinách americká delegácia navštívi pracovisko slovenského NFIU a bude prijatá na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Návšteva generálmajora Carra priniesla nové podnety a zarámcovala prebiehajúce spoločné aktivity najmä v oblasti výcviku malých jednotiek a tímov, či pomoc pri zavádzaní novo-nakúpenej vrtuľníkovej techniky. Za dlhotrvajúcu vynikajúcu spoluprácu a osobné nasadenie udelil generál Maxim generálmajorovi Carrovi pamätný kríž náčelníka Generálneho štábu OS SR druhého stupňa a zároveň veliacemu poddôstojníkovi národnej gardy štábnemu seržantovi Gordonovi pamätnú medailu náčelníka Generálneho štábu OS SR. Obaja generáli na záver vyjadrili spokojnosť s úrovňou spolupráce ako aj s dosiahnutými výsledkami spoločných projektov.


Generálmajor Carr v Bratislave Generálmajor Carr v Bratislave Generálmajor Carr v Bratislave Generálmajor Carr v Bratislave Generálmajor Carr v Bratislave  2Generálmajor Carr v Bratislave  2Generálmajor Carr v Bratislave  2Generálmajor Carr v Bratislave  2Generálmajor Carr v Bratislave  3Generálmajor Carr v Bratislave  3Generálmajor Carr v Bratislave  3Generálmajor Carr v Bratislave  3Generálmajor Carr v Bratislave  4

Autor: OOd NGŠ , Foto: OOd NGŠ - Dátum: 31.08.2017
Čítanosť: 5362
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share