Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu sa v albánskej Tirane zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATO


Náčelník generálneho štábu sa v albánskej Tirane zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATO Generál Milan Maxim sa v dňoch 15. až 17. septembra 2017 zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATO v Tirane. Konferencia Vojenského výboru NATO sa koná každoročne a patrí medzi vrcholné rokovania vojenských orgánov Aliancie na úrovni náčelníkov generálnych štábov členských krajín. Tohtoročná Konferencia Vojenského výboru sa uskutočnila na pozvanie náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Albánska.
Ťažiskovou témou konferencie bolo zhodnotenie pokroku vo vojenských aspektoch transformácie Aliancie na novú bezpečnostnú realitu v Európe. Náčelníci generálnych štábov ocenili bezproblémový priebeh rozmiestnenia a certifikácie štyroch bojových skupín NATO v Pobaltí a v Poľsku, vytvorenie Regionálneho centra pre juh v talianskom Neapole ako aj pokrok v budovaní mnohonárodného veliteľstva divízie v Poľsku a mnohonárodného veliteľstva brigády v Rumunsku. Ďalším významným krokom v posilňovaní obranného a odstrašovacieho potenciálu NATO bude adaptácia Veliteľskej štruktúry NATO. Náčelníci generálnych štábov sa oboznámili s návrhmi na revíziu Veliteľskej štruktúry NATO, ktoré vypracovali strategickí velitelia NATO a dohodli sa na ďalších krokoch pre ich dopracovanie a následné predloženie na rozhodnutie ministrom obrany ČK NATO na ich novembrovom zasadaní.
Náčelníci generálnych štábov prerokovali aj prognózy vývoja bezpečnostnej situácie v Afganistane a v súvislosti s novou stratégiou USA pre ázijský región prediskutovali možnosti Aliancie pri ďalšej podpore budovania afganského bezpečnostného sektora. Bezpečnostná situácia v regióne západného Balkánu a podpora NATO nečlenským štátom v tomto regióne bola ďalšou témou rokovania náčelníkov generálnych štábov.
Na záver konferencie náčelníci generálnych štábov zvolili nového predsedu Vojenského výboru NATO. Českého generála Petra PAVLA, súčasného predsedu Vojenského výboru NATO, od leta 2018 vo funkcii nahradí Air Chief Marshal Sir Stuart PEACH. Generál Petr PAVEL zastáva funkciu predsedu Vojenského výboru NATO od leta 2015.

Náčelník generálneho štábu sa v albánskej Tirane zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATONáčelník generálneho štábu sa v albánskej Tirane zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATO

Autor: ÚNVP , Foto: NATO web - Dátum: 17.09.2017
Čítanosť: 5127
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share