Preskocit navigáciu

Vojaci šiestich krajín začali cvičiť zásah pri povodniach


Vojaci šiestich krajín začali cvičiť zásah pri povodniach

V pondelok  sa v Seredi, pri Kráľovej nad Váhom a v priestoroch  Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši začalo medzinárodné vojenské cvičenie BLONDE AVALANCHE pod jednotným námetom a na spoločnú tému: „Plnenie úloh mnohonárodným ženijným práporom Tisa v krízovej situácii spôsobenej povodňami na území Slovenskej republiky.“

Na tohtoročnom cvičení, ktoré je už jubilejným 15. v poradí sa zúčastňujú príslušníci ozbrojených síl zo Slovenska, Maďarska, Rumunska, Ukrajiny, v tomto roku doplnený ešte o Rakúskych vojakov a príslušníkov Národnej Gardy v Indiane, USA. Cvičenie je rozdelené na simulačnú časť precvičujúcu činnosť štábu, ktorá prebieha v simulačnom centre na počítačoch a „živý“ výcvik na rieke Váh.

Prápor TISA plní úlohy, súvisiace s likvidáciou živelnej pohromy a pomoci obyvateľstvu. Veď práve pre tento účel bol aj medzinárodný ženijný prápor TISA v roku 2002 založený. Spomínaná rieka a jej prítoky v jednotlivých krajinách v minulosti neraz spôsobili záplavy s veľkými materiálnymi škodami. Prvé spoločné cvičenie sa uskutočnilo v roku 2003 v Maďarsku. Každý rok sa v jeho organizovaní striedajú jednotlivé účastnícke krajiny. Na Slovensku sa cvičenie uskutočňuje po štvrtý raz. Spoločný štáb v priebehu cvičenia Blonde Avalanche 2017 zlaďuje súčinnosť pri velení a koordinácii činnosti nasadených jednotiek a pri spolupráci s jednotlivými zložkami integrovaného záchranného systému a ďaľších organitácií.
Mnohonárodný ženijný prápor TISA plní úlohy bez zbraní a munície v súlade s dohodou v spolupráci s ostatnými zložkami a inštitúciami zasahujúcimi pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm a katastrof. Prápor je schopný uskutočňovať prieskum (zisťovať rozsah ohrozenia), odstraňovať následky povodní, spevňovať brehy riek, asistovať pri humanitárnej pomoci či priamo zachraňovať.


Vojaci šiestich krajín začali cvičiť zásah pri povodniachVojaci šiestich krajín začali cvičiť zásah pri povodniachVojaci šiestich krajín začali cvičiť zásah pri povodniach

Autor: por. Peter Dobrovodský - žpr Sereď , Foto: autor - Dátum: 26.09.2017
Čítanosť: 5407
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share