Preskocit navigáciu

Blond Avalanche v simulačnom centre v AOS


Blond Avalanche v simulačnom centre v AOS

Počítačmi podporovaná časť cvičenia Blond Avalanche sa uskutočňuje v Simulačnom centre Akadémie ozbrojených síl  v Liptovskom Mikuláši.
 
Celkom sa Blonde Avalanche 2017 zúčastňuje približne 260 vojakov. Za Slovensko 168 profesionálnych vojakov najmä zo ženijného práporu Sereď. Konkrétny scenár cvičenia vychádza z poškodenia vodnej nádrže v Kráľovej n/Váhom a zatopenia oblasti pod nádržou pričom bolo potrebné poskytnúť pomoc civilnému obyvateľstvu. Cvičenie predstavovalo operáciu krízového manažmentu, v ktorej bol nasadený mnohonárodný ženijný prápor TISA v súčinnosti s HaZZ a Červeným krížom.
Počítačmi podporovaná časť cvičenia precvičovala veliteľstvo práporu Tisa vo velení a riadení národných modulov, v rozhodovacom a plánovacom procese, národné moduly precvičovala v zabezpečovaní toku informácií v nasadení.
Riadiacim cvičenia bol plukovník Miroslav Fázik, ktorý pri slávnostnom nástupe medzinárodného ženijného práporu Tisa v AOS povedal, že tento výročný spoločný výcvik medzinárodného štábu ženijného práporu a národných modulov je dobrou príležitosťou na zvýšenie úrovne spolupráce a príležitosťou na preverenie jeho stupňa profesionality a pripravenosti .
V časti CAX bol riadiacim major Štefan Leja (1. mb Topoľčany) a v Kráľovej n/Váhom, Seredi major Gabriel Janovics.
S priebehom Blonde Avalanche sa v Akadémii ozbrojených síl 27.9. oboznámili aj generáli z krajín zapojených v projekte Tisa ( genpor. Serhij Bessarab, gen. Zoltán Orosz, gen. Vasile Toader), viedol ichgeberálmajor Miroslav Kocian, zástupca náčelníka GŠ OS Slovenskej republiky.


Blond Avalanche v simulačnom centre v AOSBlond Avalanche v simulačnom centre v AOSBlond Avalanche v simulačnom centre v AOSBlond Avalanche v simulačnom centre v AOSBlond Avalanche v simulačnom centre v AOS 2

Autor: -hg- , Foto: autor - Dátum: 28.09.2017
Čítanosť: 5434
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share