Preskocit navigáciu

Absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy zložili v Martine vojenskú prísahu


Absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy zložili v Martine vojenskú prísahu

V Základni výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine úspešne ukončilo výcvik 82 absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy. Po zložení vojenskej prísahy budú zajtrajším dňom povýšení do hodnosti „vojak 2. stupňa“. Na slávnostnom nástupe sa dnes zúčastnili aj minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim.

„Obrana vlasti je vecou cti každého občana, a preto chcem oceniť, že títo mladí ľudia sa odhodlali vymeniť pohodlie domova za pravý vojenský dril,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň ocenil, že sa v tomto roku podarilo vycvičiť viac ako dvojnásobok príslušníkov dobrovoľnej vojenskej prípravy v porovnaní s pilotným projektom. „Tento projekt zostáva aj naďalej jednou z priorít tak rezortu obrany, ako aj Slovenskej národnej strany, vďaka ktorej sme ho už v tomto roku výrazne zatraktívnili,“ zdôraznil minister.

Generál Maxim ocenil predovšetkým odhodlanosť vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy s akou pristupovali k vojenskému výcviku. „Osobne som ich počas výcviku navštívil a bol som veľmi spokojný. Charakterizoval by som to asi tak, že mali odhodlanie podriadiť sa, chceli sa niečo naučiť a mali snahu byť najlepší, aby aj sami sebe dokázali, že to, k čomu sa odhodlali, je správny krok,“ uviedol.

Celkovo sa do tohtoročného projektu prihlásilo 246 záujemcov z toho 199 mužov a 47 žien vo veku od 19 do 44 rokov. Náročné prijímacie podmienky tento počet zredukovali na 73 mužov a 22 žien. Samotný výcvik nakoniec úspešne zvládlo 62 mužov a 20 žien.

Novinkou v rámci tohtoročnej prípravy vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy bolo skrátenie trvania výcviku z 12 na 11 týždňov a motivačný príspevok vo výške viac ako 1100 eur. Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je v súčasnosti jedinou legálnou možnosťou ako je možné získať základný vojenský výcvik mimo vstupu do ozbrojených síl.


Absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy zložili v Martine vojenskú prísahuAbsolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy zložili v Martine vojenskú prísahuAbsolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy zložili v Martine vojenskú prísahuAbsolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy zložili v Martine vojenskú prísahuAbsolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy zložili v Martine vojenskú prísahu 2

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 17.10.2017
Čítanosť: 9824
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share