Preskocit navigáciu

Do Iraku odchádza prvých 15 slovenských vojakov


Do Iraku odchádza prvých 15 slovenských vojakov

Minister obrany SR Peter Gajdoš sa dnes spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milanom Maximom zúčastnili v priestoroch Ženijného práporu Sereď na slávnostnej rozlúčke s vojakmi, ktorí odchádzajú plniť úlohy do Iraku. V rámci prvej rotácie odchádza 15 príslušníkov ozbrojených síl, ktorých úlohou bude príprava inštruktorov irackých ozbrojených síl v oblasti odmínovania.

„Som presvedčený, že týmto krokom vysielame opäť raz jasný signál, že nám na bezpečnosti vo svete záleží a aktívne k tomu prispievame účasťou našich vojakov v zahraničných operáciách a misiách, alebo aj v rámci takýchto výcvikových aktivít,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň zdôraznil, že príslušníci Ozbrojených síl SR sa nebudú podieľať na bojových operáciách, ani na ich plánovaní. „Budú sa podieľať iba na výcvikových aktivitách,“ zdôraznil.

„Cieľom tejto iniciatívy je pomôcť irackým bezpečnostným silám v rámci nebojovej, vojensko-poradenskej aktivity pri budovaní nových, moderných a kompetentných ozbrojených síl Iraku, schopných čeliť súčasným bezpečnostným hrozbám,“ doplnil generál Maxim.

Mandát pre vyslanie slovenských vojakov do Iraku v počte do 25 osôb schválili poslanci Národnej rady SR v októbri tohto roka. Ich úlohou bude výcvik, poskytovanie poradenstva a asistencia pri budovaní kapacít irackých bezpečnostných síl v rámci aktivity NATO Training and Capacity Building in Iraq (NTCB-I).

Okrem vojakov, ktorí odchádzajú v rámci aktuálnej rotácie, budú do Iraku v krátkom čase vyslaní aj príslušníci ozbrojených síl na podporu v oblasti opráv vojenskej techniky sovietskej výroby. V rámci platného mandátu v počte do 10 osôb.

Pôsobenie Ozbrojených síl SR bude realizované v rámci tzv. výcvikových aktivít NATO so súhlasom Irackej republiky a vymedzenie jeho podmienok bude zabezpečené medzinárodnými zmluvami, resp. medzinárodnými zmluvnými dokumentmi.


Do Iraku odchádza prvých 15 slovenských vojakovDo Iraku odchádza prvých 15 slovenských vojakovDo Iraku odchádza prvých 15 slovenských vojakovDo Iraku odchádza prvých 15 slovenských vojakovDo Iraku odchádza prvých 15 slovenských vojakov 2Do Iraku odchádza prvých 15 slovenských vojakov 2Do Iraku odchádza prvých 15 slovenských vojakov 2Do Iraku odchádza prvých 15 slovenských vojakov 2

Autor: MO SR - KOd, , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 27.10.2017
Čítanosť: 7049
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share