Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚ


Náčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚ

V dňoch 6.-7.11.2017 sa v Bruseli uskutočnilo pravidelné rokovanie Vojenského výboru EÚ (EUMC) vo formáte náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl členských štátov EÚ.
Dominantnou témou agendy rokovania boli prebiehajúce operácie a výcvikové misie v rámci Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. Zároveň boli prediskutované témy spolupráce EÚ a NATO ako aj aktuálny vývoj v oblasti implementácie Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ, vrátane prípravy spustenia stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO). Na rokovaní sa ako hostia zúčastnili aj náčelníci generálnych štábov partnerských krajín.
Počas rokovania náčelníci GŠ OS krajín V4 generál Leszek Surawski, armádny generál Josef Bečvář, generál Tibor Benkö a generál Milan Maxim podpísali memorandum o porozumení k vytvoreniu a  činnosti V4 EUBG – bojovej skupiny EÚ s dobou pohotovosti v druhom polroku 2019.
V závere druhého dňa rokovania náčelníci GŠ zvolili nastávajúceho predsedu EUMC, ktorým sa od 6.11.2018 stane NGŠ IT OS gen. Claudio Graziano.
Nasledujúce rokovanie EUMC vo formáte náčelníkov generálnych štábov sa uskutoční 16. mája 2018 v Bruseli.


Náčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚNáčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚ

Autor: ÚVP , Foto: autor - Dátum: 07.11.2017
Čítanosť: 5077
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share