Preskocit navigáciu

Hlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránov


Hlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránov

Dnes sme si spolu s hlavným veliteľom OS SR pripomenuli pamiatku vojnových veteránov položením symbolického kvetu na cintoríne obetí prvej svetovej vojny v Trenčíne. Súčasťou spomienky bol aj koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica v Trenčianskych Tepliciach, počas ktorého odovzdal štátny tajomník Marián Saloň v mene ministra obrany pri príležitosti nadchádzajúceho Dňa vojnových veteránov ocenenia pamätnými medailami ministra obrany II. stupňa štyrom vojnovým veteránom. Ďalších vojnových veteránov  pri rovnakej príležitosti ocenil aj prezident SR Andrej Kiska.

Koncertu pri príležitosti blížiaceho sa Dňa vojnových veteránov predchádzala pietna spomienka na vojenskom cintoríne v Trenčíne – Kubrej, kde si prezident a štátny tajomník uctili aj pamiatku padlých vojakov 1. svetovej vojny, ktorej 99. výročie ukončenia si svet pripomenie v sobotu 11. novembra.

Minister Gajdoš dnes ocenil Dr. Otta Šimka, ktorý od 29. augusta 1944 pôsobil v I. československej armáde, následne sa prihlásil k 9. liptovskému partizánskemu oddielu v Bobročeku a od 1. januára do 30. marca 1945 sa zúčastnil domáceho hnutia. Ďalej bol ocenený Julius Rattaj, ktorý bol od 29. augusta 1944 do 16. apríla 1945 členom partizánskej jednotky M. R. Štefánika a mimo bojových akcií pomáhal partizánom zaobstarávaním liekov, materiálu a ďalších potrieb. Ocenený bol ďalej Hugo Wald, ktorý ako partizán so zbraňou v ruke a príslušník spojených partizánskych brigád M. R. Štefánika a aj Stalin-Jegorov bojoval od 29. augusta 1944 do 29. apríla 1945. Štvrtý ocenený František Predajňa bol účastníkom SNP a pôsobil ako partizán v odboji proti fašizmu.


Hlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránovHlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránovHlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránovHlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránovHlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránov 2Hlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránov 2Hlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránov 2Hlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránov 2Hlavný veliteľ ozbrojených síl si uctil veteránov 3

Autor: OOD NGŠ via MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 08.11.2017
Čítanosť: 5631
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share