Preskocit navigáciu

Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil


Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil

Za účasti štátneho tajomníka MO SR Mariána Saloňa, zástupcu náčelníka GŠ OS SR generálporučíka Pavla Macka, veliteľa pozemných síl a trenčianskej posádky generálmajora Jindřicha Jocha, zástupcov vojenského diplomatického zboru akreditovaného v SR, predsedu trenčianskeho samosprávneho kraja a bývalého ministra obrany Jaroslava Bašku, primátora Trenčína Richarda Rybníčka a ďalších hostí sa uskutočnil 10. novembra na cintoríne z 1. svetovej vojny v Trenčíne- Zábraní pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 99. výročia ukončenia 1. svetovej vojny.
Medzi množstvom cintorínov z 1. svetovej vojny na Slovensku je tento trenčiansky svojím spôsobom výnimočný. Ba dá sa povedať, že až do nedávnej minulosti bol prakticky zabudnutý. Nachádza sa totiž v priestoroch trenčianskeho muničného skladu a nie je prístupný verejnosti. Klub generálov SR, najmä regionálna zložka Sever pod vedením bývalého zástupcu náčelníka GŠ OS SR generálporučíka v. v. Pavla Honzeka ho úspešne obnovuje. Spomínanú snahu Klubu generálov SR o dôstojné uctenie pamiatky vojakov dnešných desiatich štátov, ktorí sú pochovaní na cintoríne vo svojom príhovore ocenil aj generálporučík Macko.
Práve v predvečer 99. výročia ukončenia 1. svetovej vojny sa podarilo zrekonštruovať ďalšiu časť spomínaného cintorína. Na budúci rok, pri príležitosti 100. výročia ukončenia 1. svetovej vojny chcú podľa generála Honzeka celú akciu zavŕšiť. Okrem iného na cintoríne pribudne aj železný kríž a zoznam všetkých pochovaných vojakov na informačných tabuliach.
Na trenčianskom cintoríne je pochovaných 771 vojakov (medzi nimi aj 3 ženy zdravotné sestry) Čechov, Slovákov, Rumunov, Maďarov, Rusov, Poliakov, Rakúšanov, Talianov, Turkov (moslimovia boli pochovaní do 24 hodín) a Nemcov. Na ploche zhruba 8 tisíc metrov štvorcových bolo pôvodne pochovaných 927 vojakov. Ale v roku 1925 bolo exhumovaných 154 príslušníkov bývalého Kráľovstva Srbov, Chorvátov a Slovincov (neskôr Juhoslávie) a boli prevezení na trenčiansky mestský cintorín, kde sú pochované ďalšie stovky vojakov, ktorí zahynuli v čase prvej svetovej vojny. Pamiatku vojakov si uctil vo svojom príhovore aj dekan trenčianskeho veliteľstva pozemných síl podplukovník Juraj Sitaš. Žiaci základnej školy Trenčín – Kubra zapálili na hroboch sviečky a pridali malý drevený kríž s červeným makom. V tomto roku po prvý raz mohli zapáliť sviečky na hroboch svojich predkov aj občania. Aj pri hrobe vojaka Štefana Habánka zo Žitkovej na moravsko-slovenskom pomedzí. Jeho vnučky a ďalší príbuzní tak po prvý raz videli, kde je pochovaný ich dedko, či pradedko. Vďaka tomu, že generál Honzek a jeho kolegovia ich vypátrali.


Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožilZabudnutý cintorín v Trenčíne ožilZabudnutý cintorín v Trenčíne ožilZabudnutý cintorín v Trenčíne ožilZabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 2Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 2Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 2Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 2Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 3Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 3Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 3Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 3Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 4Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 4Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 4Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 4Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 5Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 5Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 5Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 5Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 6Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 6Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 6Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 6Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožil 7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 11.11.2017
Čítanosť: 5732
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share