Preskocit navigáciu

Rotácia príslušníkov SLOVCON v Afganistane


Rotácia príslušníkov SLOVCON v Afganistane

Z dôvodu ukončenia pôsobenia 6. rotácie slovenského kontingentu v operácii RESOLUTE SUPPORT (RS) v Afganistane bolo v dňoch 26. novembra až 30. novembra 2017 vykonané prevzatie a odovzdanie operačných úloh príslušníkom novej rotácie SLOVCON. Na správnosť a hladký priebeh odovzdania úloh novému kontingentu dozerala riadiaca skupina pod vedením príslušníka SCKM GŠ OS SR plukovníky Jozefa SVITKA.
Na kábulskom medzinárodnom letisku HKIA prebral od svojich predchodcov úlohy národný podporný prvok (NSE), ktorý v operácii zodpovedá za všestrannú podporu ostatných elementov kontingentu. V rámci NSE bude naďalej pôsobiť aj pracovisko Vojenskej polície (VP) s jedným príslušníkom..
Výmena personálu taktiež prebehla u príslušníkov poradného tímu špeciálnych operácií, ktorý pokračuje vo výcviku príslušníkov afganských špeciálnych síl v zmysle poslania operácie „Train, Advise, Assist“ a u príslušníkov SLOVCON pôsobiacich na veliteľstve operácie RS (HQ RS).
V plnení operačných úloh budú naďalej pokračovať dvaja príslušníci Vzdušných síl OS SR, ktorí sú súčasťou českého poradného tímu.
Ako súčasť medzinárodnej nemocnice ROLE 2 na letisku HKIA dňom 30.11.2017 pôsobí nový tím slovenských zdravotníckych špecialistov. V tento deň bol vykonaný slávnostný nástup pri príležitosti ukončenia pôsobenia 21. československého poľného chirurgického tímu, v ktorom pôsobili slovenskí zdravotníci a rotácie 15. úlohového zoskupenia českého kontingentu. Slávnostného nástupu sa zúčastnili národní predstavitelia 6. a 7. rotácie SLOVCON. V rámci slávnostného nástupu bola príslušníkom českého kontingentu ako aj slovenským zdravotníckym špecialistom udelená medaila „NON ARTICLE FIVE“.
Dňa 30.11.2017 bol vykonaný aj slávnostný akt odovzdania a prevzatia operačných úloh príslušníkmi 6. rotácie SLOVCON príslušníkom 7. rotácie SLOVCON. Slávnostné odovzdanie operačnej úlohy sa konal za účasti riadiacej komisie pod vedením plukovníka Jozefa SVITKU, veliteľov 20. a 21. rotácie českého kontingentu v operácii RS a veliteľa operačnej základne na kábulskom medzinárodnom letisku HKIA brigádneho generála Murat Selçuk ÇOL. Všetci zúčastnení hostia vysoko ocenili profesionálny prístup k plneniu úloh zo strany slovenských vojakov, ich vysoké pracovné nasadenie, zodpovednosť, vojenské vystupovanie a vynikajúcu spoluprácu s príslušníkmi slovenského kontingentu.
Na konci slávnostného aktu prevzali príslušníci 6. rotácie SLOVCON z rúk brikádneho generála Murat Selçuk ÇOL-a medailu „NON ARTICLE FIVE“ za pôsobenie v operácii RESOLUTE SUPPORT v Afganistane.


Rotácia príslušníkov SLOVCON v Afganistane Rotácia príslušníkov SLOVCON v Afganistane Rotácia príslušníkov SLOVCON v Afganistane

Autor: RS SLOVCON , Foto: autor - Dátum: 05.12.2017
Čítanosť: 6492
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share