Preskocit navigáciu

Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine


Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine

Náčelník Generálneho štábu OS SR vycestoval v dňoch 12. a 13. decembra na tradičnú predvianočnú inšpekciu slovenských vojakov pôsobiacich v operácii EUFOR-Althea v Bosne a Hercegovine.
Počas návštevy priestoru operácie sa generál Maxim zoznámil s aktuálnou situáciou, jej zmenami, ako aj činnosťou slovenských vojakov od svojej poslednej návštevy na začiatku tohto roka.
Na úvod druhého dňa inšpekcie, generál Maxim odovzdal slovenským vojakom 12 nových vozidiel Landrover Discovery, ktoré prispejú ku kvalitnejšiemu plneniu úloh patrolovania vo zverenej oblasti zodpovednosti. "Vozidlá sú moderné a adekvátne podmienkam v ktorých budú nasadene. Verím že tento predčasný vianočný darček našim vojakom pomôže pri plnení úloh," uviedol generál Maxim pri stretnutí s vojakmi. Delegácia zároveň priviezla slovenskému kontingentu vianočný stromček a časť surovín na prípravu tradičných vianočných pokrmov, čím spríjemnia sviatočné chvíle strávené mimo domova. Generál Maxim vojakom a vojačkám, rovnako ako pred nedávnom v Afganistane, odovzdal vianočné darčeky zaslané zo Slovenska vedením rezortu obrany a ozbrojených síl. Súčasťou delegácie bol Hlavný poddôstojník OS SR, štábny nadrotmajster Vladimír Beluš, ktorý sa stretol s nasadenými príslušníkmi poddôstojníckeho zboru. Na mieste im zaželal príjemné prežitie sviatkov, zároveň im však pripomenul, že plnenie úloh operácie je ich hlavnou úlohou. 
Následne sa generál Maxim s delegáciou stretol s veliteľom operácie EUFOR, rakúskym generálmajorom Antonom Waldnerom, ktorý na úvod rokovania vyzdvihol mimoriadne vysokú úroveň profesionality slovenských vojakov. "Sú skvelým príkladom ostatným príslušníkom operácie, ako aj komunitám s ktorými úzko spolupracujú," povedal generál Waldner.
Záver inšpekčnej cesty do Bosny a Hercegoviny bol venovaný stretnutiu generála Maxima s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Slovenskej republiky v Bosne a Hercegovine pánom Martinom Kačom a stretnutiu s náčelníkom spoločného štábu ozbrojených síl Bosny a Hercegoviny generálporučíkom Anto Jelečom.
Veľvyslanec Kačo oboznámil generála Maxima s úlohou veľvyslanectva, ako kontaktnej ambasády NATO pre Bosnu a Hercegovinu.

Slovenskí vojaci pôsobia v operácii EUFOR-Althea najmä nasadením troch LOT tímov, zároveň obsadzujeme pozíciu veliteľa centra pre koordináciu činnosti LOT tímov v celej krajine. Činnosť tímov je mimoriadne cenená velením operácia, nakoľko tieto tvoria miesta prvého kontaktu miestnej populácie čím významnou mierou prispievajú k stabilizácii situácie v etnicky zmiešanej krajine.  


Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a HercegovineGenerál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a HercegovineGenerál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a HercegovineGenerál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a HercegovineGenerál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine2Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine2Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine2Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine2Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine 3Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine 3Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine 3Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine 3Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine 4Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine 4Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine 4Generál Maxim sa stretol so slovenskými vojakmi v Bosne a Hercegovine 4

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 14.12.2017
Čítanosť: 6696
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share