Preskocit navigáciu

Tarin Kowt - výcvik, pomoc, stráženie


Tarin Kowt - výcvik, pomoc, stráženie

Na základni Tarin Kowt v afganskom Uruzgane rokovali vo štvrtok plukovník Jindřich Joch, veliteľ Centra riadenia operácií Generálneho štábu OS SR a brigádny generál Marc van Uhm, veliteľ koaličných jednotiek v provincii Uruzgan. „Pre úspech operácie ISAF v tejto provincii je veľmi dôležité, aby slovenskí vojaci na základniach Tarin Kowt a Deh Rawood naďalej pokračovali vo svojej profesionálnej práci. Či je to strážna služba, alebo pôsobenie v provinčných rekonštrukčných tímoch a operačných, výcvikových styčných tímov, ako aj súčinnosť pri výcviku Afganskej národnej armády, vždy sa na nich dá spoľahnúť,“ uviedol holandský generál.

Na stretnutí bol prítomný aj civilný riaditeľ provinčných rekonštrukčných tímov Michel Rentenaar, ako aj odchádzajúci i nový veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Jozef Ševčík a Alexander Schober. Plukovník Joch, ktorý v Afganistane riadi rotáciu slovenských vojakov, sa poďakoval brig. gen. van Uhmovi za dôveru a vyslovil presvedčenie, že noví príslušníci OS SR budú v Uruzgane pripravení plniť všetky zadané úlohy. Slovenskí dôstojníci ďalej v Tarin Kowte rokovali s veliteľom základne plukovníkom De Winkelom a veliteľom Operačných výcvikových a styčných tímov plukovníkom Anthonym Leuveringom. Aj oni vyslovili s činnosťou 58 Slovákov v Tarin Kowte a 50 v Deh Rawode spokojnosť.

„V poslednom období sme sa sústredili na pomoc jednej z jednotiek Afganskej národnej armády pri vytvorení celkovej logistickej infraštruktúry, ako aj výcviku logistických jednotiek pri ochrane konvojov,“ konštatuje kapitán Miloš Matyáš. Spolu s ďalšími štyrmi slovenskými vojakmi je členom približne 20-členného holandsko-slovenského operačného výcvikového a styčného tímu, pričom jeho ako prvého zo Slovákov ustanovili na pozíciu zástupcu veliteľa.

„Naša práca je v podstate práca inštruktorov, pričom okrem profesionálnej odbornosti je treba mať v styku s domácimi vojakmi cit pre ich tradície a náboženstvo, pretože sú to veľmi hrdí ľudia,“ prezentuje svoje skúsenosti kpt. Matyáš.

„Od roku 2001 sa v provincii Uruzgan realizovalo takmer 900 projektov vojensko-civilnej spolupráce,“ vyratúva kapitán Milan Žilinčár, jeden z dvoch slovenských príslušníkov provinčných rekonštrukčných tímov. Projekty delí na krátkodobé – napríklad pomoc pri navŕtaní studní, jednoduchšie opravy škôl či dodávky ošatenia alebo pomoc so zásobovaním. Dlhodobé projekty sa týkajú výstavby škôl, vodovodov, ciest a podobne. „Naša práca je symbiózou vojenskej a civilnej pomoci domácemu obyvateľstvu. Som rád, že Slovenská republika vyslala vojakov aj do Provinčných rekonštrukčných tímov. Budem šťastný, ak moji dvaja nastupujúci slovenskí kolegovia budú plniť svoje núlohy rovnako kvalitne ako ich predchodcovia“, poznamenal zástupca riaditeľa provinčných rekonštrukčných tímov J. W. Beaujean.

Výcvik domácej armády a pomoc pri budovaní infraštruktúry je v rámci operácie ISAF kľúčovou úlohou tak, aby si postupne Afganci mohli prevziať vládu nad svojou krajinou do svojich rúk. O to sa snažia aj slovenskí vojaci v Tarin Kowte a Deh Rawoode, pričom 100 z nich má za úlohu strážiť samotné základne Holland a Hadrian. ,,Všetkým sa nám pracuje a spí oveľa pokojnejšie s vedomím, že nás strážia Slovenskí vojaci,“ dodal brig. gen. van Uhm.

A ešte pre zaujímavosť – v prašnom a suchom Tarin Kowte včera prvý raz po ôsmych mesiacoch pršalo. No a na záver dňa sa holandskí vojaci obliekli za Mikuláša a čertov a s miernym predstihom z vojenského terénneho vozidla zdravili na mnohonárodnej základni svojich spolubojovníkov. Osobný mikulášsky darček od ministra obrany Jaroslava Bašku pre slovenských vojakov v Tarin Kowte odovzdal plk. Joch. Boli ním hracia konzola Playstation 3 a všetky potrebné suroviny na prípravu vianočnej kapustnice.

V Tarin Kowte 3. decembra 2009

kpt. Milan VANGA,
hovorca ozbrojených síl SR



Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2Foto3

Autor: kpt. Milan VANGA - Dátum: 07.12.2009
Čítanosť: 25755
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share