Preskocit navigáciu

ISAF - Pred čerstvým kontingentom stoja nové úlohy


ISAF - Pred čerstvým kontingentom stoja nové úlohy

Nové rozsiahle plochy určené na odmínovanie, betónové prepojenie letiskových stojánok so vzletovou dráhou, oprava strelnice, rekonštrukcia a vylepšenie podmienok na vstupnej bráne kde slúžia slovenskí vojaci – to je len niekoľko z úloh, ktoré v nasledujúcom polroku čakajú príslušníkov ozbrojených síl SR v afganskom Kandaháre.

Na najväčšej základni NATO na svete, kde pôsobí viac ako 20-tisíc vojakov z cca 20 armád, zároveň kontinuálne pokračujú v strážení najdôležitejšej vstupnej brány ECP 3. Denne tu skontrolujú priemerne tisícku domácich pracovníkov a stovky automobilov.

„Naši vojaci, ktorí prvýkrát vycestovali do operácie ISAF v modernejších maskáčoch s digitálnou púštnou kamuflážou, budú pokračovať v strážení základní v Kandaháre, Tarin Kowte a Deh Rawoode. Tiež sa budú podieľať na výcviku vojakov Afganskej národnej armády a dvojica dôstojníkov bude pôsobiť v provinčnom rekonštrukčnom tíme“, povedal nový veliteľ 242-členného slovenského kontingentu podplukovník Alexander Schober. Ako zároveň sumarizoval, desiatka nových úloh pre slovenský kontingent, o ktorých v piatok rokoval na veliteľstve leteckej základne Kandahár s jeho veliteľom Air Commodorom Malcolmom Brechtom a jeho kompletným štábom, si vyžiada maximálne nasadenie. Nový veliteľ kontingentu ďalej uviedol: „December a január budú upršané, chladné a plné blata, takže o to viac sa budeme musieť sústrediť na plnenie cieľov. Je preto dôležité, že sa nám aj s prispením skupiny metodickej pomoci vedenej náčelníkom Centra riadenia operácií Generálneho štábu plukovníkom gšt. Jindřichom Jochom podarilo prevziať všetok materiál, stroje a sumarizovať potrebnú dokumentáciu. Poďakovanie patrí aj pracovníkom Vojenského opravárenského podniku Trenčín a WAY Industrie Krupina, ktorí odviedli v priebehu rotácie tradične dobrú prácu pri oprave techniky. Svoju prácu si už vyskúšali odmínovači, strážna jednotka pracuje naplno a od pondelka ideme na sto percent všetci. Naši predchodcovia tu zanechali skvelé meno a my v ňom chceme pokračovať,“ zdôraznil na záver podplukovník Schober.

Aj v tejto súvislosti sa ešte raz vrátil k rannému brífingu na veliteľstve základne. „Prítomný bol so mnou aj podplukovník Jozef Ševčík, ktorý so svojou jednotkou odchádza po polroku domov. Air Commodor Brecht sa mu ešte raz úprimne poďakoval za prácu slovenských vojakov a celé najvyššie velenie základne Kandahár mu vyjadrilo svoje ocenenie potleskom postojačky, čo je na vojenské pomery skutočne až nezvyčajne srdečné a úprimné vyjadrenie uznania.“

Na poslednom nástupe podplukovník Ševčík venoval vojakom zo svojej rotácie svoju osobnú medailu. Okrem iného im povedal: „Vykonali ste kus statočnej práce. Dostalo sa nám uznania a pochvaly od najvyšších veliteľov základne. Nebolo to vždy jednoduché, musel som riešiť aj veci, ktoré nemuseli byť, ale od toho je veliteľ. Nakoniec sme vždy našli spoločnú reč a boli sme dobrá partia. Za to všetko môžete byť na seba hrdí. Hrdý som na vás ja. Boli sme vo vojnovom nasadení, splnili sme ťažké úlohy, nezlomilo nás náročné počasie ani nočné raketové útoky na základňu. No a osobne ma teší splnenie najdôležitejšej úlohy, ktorý som si dal pred odchodom do Afganistanu - aby sme sa domov vrátili všetci živí a v poriadku. Šťastný let!“

 


Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2Foto3Foto3Foto3Foto3

Autor: MO SR - Pavol VITKO, OS SR – kpt. Milan VANGA , Foto: P.VITKO - Dátum: 11.12.2009
Čítanosť: 23387
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share